Index Vakbarát Hírportál

Gyurta adta át a legbizarrabb súlyemelőverseny olimpiai aranyát

2018. november 8., csütörtök 16:46

Gyurta Dániel és Aján Tamás olimpiai aranyérmet adott át Türkmenisztában, hat évvel a londoni súlyemelőversenyek után tartották meg újra a szétdoppingolt 94 kiló ceremóniáját.

A 2012-es olimpia bajnoka hivatalosan az iráni Szaid Mohammadpurkarkarag lett, aki az eredeti versenyben csak ötödikként végzett.

Úgy került az élre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újraellenőriztette a doppingmintákat, és sorra jöttek a lebukások. A 94 kilóról kiderült,

a legjobb hétből hat versenyző csalt. 

Így aztán törölték az akkori első Ilja Iljin (Kazahasztán), a második Alekszandr Ivanov (Oroszország), a harmadik Anatoie Ciricu (Moldova), a negyedik Anderij Gyemanov (Oroszország), a hatodik Intigam Zairov (Azerbajdzsán) és a hetedik Almasz Utyesov (Kazahsztán) eredményét.

Az új eredménylista szerint Mohammadpurkarkarag mögött az eredetileg nyolcadik Kim Mindzse (Dél-Korea) lett ezüstérmes, a bronzérem a lengyel Tomasz Zielinskihez került. Igaz, őt meg 2016-ban küldték haza az olimpiáról szteroidozás miatt.

Aján, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Gyurta, aki NOB-tagként volt jelen a vb-n, még két eredményhirdetést újított fel. A 2012-es olimpia bronzát pótolták női 58 kilóban, a thaiföldi Rattikan Siripuch-Gulnoi kapta; férfi 85 kilóban a kazah Gyenyisz Ulanov lett a harmadik.

Rovatok