Index Vakbarát Hírportál

Pikáns Wellhellóval adták át a Mol Vidi új stadionját

2018. november 21., szerda 22:36

A közszolgálati Petőfi rádióban tiltólistára tett Fluor Tomi és a Wellhello nyitotta meg az ország legújabb stadionját Székesfehérváron. „Mit csináljak veled?” – énekelte Fluor nem sokkal öt után szerda délután, amikor még két óra volt hátra az új létesítményben rendezett NB I.-es Mol Vidi–Újpest FC mérkőzésig.

Ekkor talán még kétszázan sem voltunk a stadionban, de a hazai nézőszámokat ismerve ezen olyan nagyon nem is lepődtünk meg. Fluor kérdését ezért kicsit úgy is lehetett értelmezni, hogy mit csináljak veled, te stadion. Fluor fellépését az tette pikánssá, hogy ő mint kulturális „ellenség" egy olyan futballarénában lépett fel, ami az egyik toplistás magyar oligarcha csapatának ad otthont a jövőben. Garancsi István nem tartozik ugyan az életét nagy nyilvánosság előtt élő milliárdosok közé, de a saját bizniszein túl többek között az állam kedvenc építőipari vállalkozása, a Market Zrt. is az övé, amely a stadionépítések egyik legnagyobb nyertese. És hát ugye a miniszterelnök vele szokott magángépeken külföldi Vidi-meccsekre utazni.

A fehérvári Sóstói (vagyis mostantól Mol Aréna Sóstóra változtatott névvel) Stadion azonban nem az ő projektjük volt, ezért az országos bénázás, hogy éppen a legnagyobb stadionépítő stadionja nem készült el időre, nem az övé. Azért nem lettem volna a közelében, amikor kiderült, hogy bár csapata végre valahára bejutott az Európa Liga elitkörébe, Fehérváron egy meccset sem tudnak majd lejátszani. Ő így csak a fogát szívhatta, hogy a klub többek között a Chelsea-t sem otthon, hanem vendégségben, a ferencvárosi Groupama Arénában fogadhatja, a stadionnak pedig marad az NB I.

Nem ez az egyetlen szürreális eleme a magyar sporttal összefonódott gazdasági és politikai világnak, de most nem érdemes ezen tovább rugózni, amikor maga a fehérvári megnyitó az eddigi stadionavatókhoz képest sokkal színvonalasabbra sikeredett. Az LSD-fogyasztók lelkivilágát idéző fényjáték például már-már felért a wellhellós meghívás pazar ötletével. Hogy a kormánykritikusnak tartott zenekart mi vonzotta ide, az is más kérdés.

A koncertet a többi stadionmegnyitóval ellentétben nem a gyepen, hanem a déli és a keleti lelátó karéjának felső részébe szervezték, és bár a mini koncertpódiumon fellépő művészeket szabad szemmel gyakorlatilag lehetetlen volt látni, a koncertminőségű lézer- és fényjáték mindenért kárpótolt.

A MOL Aréna Sóstót megnyitja a Wellhello

Fluor lelkes volt, fellépése nem úgy tűnt, mint egy vidéki hakni, elvégre ő is székesfehérvári, és a jelek szerint lelkes focirajongó is. Vagy troll, ami azért elég sanszos, amikor róla van szó, és hát „hajrá, Videoton!” felkiáltással búcsúzott, majd gyorsan kijavította magát: „Vagyis hajrá, Mol Vidi FC!”

A kevés néző oka a Fehérvár meccsein ugyanis éppen ez, hogy az ultrákat felbosszantotta, hogy a Videoton nevét a tulajdonos az új szponzor igényeinek megfelelően megváltoztatta Mol Vidire, ezért úgy döntöttek, bojkottálják a meccsre járást.

A stadiont 14,4 milliárd forintért építették, ez kb. annyi, mint amennyibe a Groupama került, persze kicsit kevesebb a négy évvel ezelőtti árakhoz képest.

A stadion központi része a pálya, és a vele valamilyen viszonyban lévő nézőtér szinte rusztikus, nincs meg a debreceni fénypompa, sem a szombathelyi sátortetős megoldás, nélkülöz mindenfajta díszt, cicomát, leginkább a diósgyőri stadionhoz tudnám hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt nem piros és fehér, hanem piros-kékre festett széksorok vannak 14 ezer emberre tervezve. Hogy mennyire lesz ez a stadion kihasználva, ahhoz nem fűzök vérmes reményeket, az ország többi, tízezresre tervezett stadionja is kong az ürességtől – a megnyitómeccsen szinte mindenhol telt ház volt, aztán jött a visszaesés.

Ahogy Miskolcon, itt is fontos színtere a stadionba érkezésnek a jegypénztár mellett megnyitott söröző. Ez a hely elvileg nem csak meccsnapokon, hanem mindennap nyitva lesz, egy sör hatszáz forint, a röviditalok 900-990 forint között vannak.

Sajnos a médiaszektorból nem jutottam el a nézőtér jegyet vásárlóknak fenntartott részeibe, így csak egy nézőtől tudtam érdeklődni az árakról. Nos, a nézőtéri büfében a sör 590 forint, ami pont nem az az összeg, amit az átlagos szurkolók szeretnének kifizetni, de hát stadionmegnyitó is csak egyszer van egy szurkoló életében.

A fideszes potentátok tanulási szakaszának egyik fontos pillanata volt, amikor rájöttek, hogy stadionmegnyitóra nem érdemes miniszterelnököt, népszerűtlen politikust invitálni, hogy szóljon a fociszurkolókhoz, mert általában kifütyülés volt a vége. Ezért igyekeznek a legrövidebbre fogni a beszédet. Azt ugyan nem tudom, hogy Cser-Palkovics András polgármester mennyire népszerű a városban, de alighanem a világ legrövidebb megnyitóbeszédét mondta el – tényleg, egy percig sem tartott. Örült, hogy „hazatért" a csapat, és megköszönte a kormánynak, hogy sikerült a segítségükkel az egész környéket felújítani.

Aztán a mérkőzés kezdete előtt megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki megölelte Cser-Palkovicsot, majd kettesben elindultak a VIP-be. Csatlakozott hozzájuk a miniszterelnök egyik lánya, Flóra is, miközben a kis csoportot Tállai András figyelte egykedvűen a távolból.

Orbán megérkezik a Vidi-stadionba

A meccs kezdetére kis híján megtelt a stadion, több mint tízezren nézték az NB I. elmaradt hatodik fordulóbeli meccsének pótlását a fehérváriak és az Újpest FC között. A két tábor nem nagyon szereti egymást, szépen osztották egymást a szurkolók, és kapásból csak egy olyan szurkolót tudok mondani, aki mind a két csapatnak drukkol. Igen, a kormányfő. Hogy aztán mindehhez a szünetben a Wellhello Apu, vedd meg című száma adta a háttérzenét, az tette csak igazán szórakoztatóvá az estét. (Amúgy meg a Vidi nyert.)

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok