Index Vakbarát Hírportál

Huszonnyolc 180-as és egy kétszeres világbajnok búcsúja

2018. december 28., péntek 00:57

Nem túl izgalmas délután után este már a legjobb nyolcba jutásért játszottak a PDC darts-világbajnokságon. Volt egy olyan meccs, ami örökre emlékezetes marad, hiszen a kétszeres világbajnok, Gary Anderson megint elképesztő izgalmas meccsen, talán minden idők legjobb vb-meccsén jutott tovább, majd egy másik kétszeres győztes, Adrian Lewis esett ki és nem jutott a legjobb nyolcba.

Csütörtök délután kiesett a junior-világbajnok Dimitri Van den Bergh az idén nagyot fejlődő Luke Humphriestől. A dél-afrikai Devon Petersen élete legjobb eredményét érte el, majdnem egy spanyol, Toni Alcinas is tovább jutott. Aztán jött két olyan meccs, amelyre sokáig emlékezni fogunk.

Előbb a kétszeres világbajnok, Gary Anderson játszott azzal a Chris Dobey-val, aki korábban a tanítványa is volt és a 28 éves játékos pályafutása során eddig két komoly tornán a negyeddöntős eredményére lehet büszke. Amit ezen a meccsen művelt, arra nehéz szavakat találni. 15 darab 180-ast, azaz tökéletes három nyilat dobott. Komoly esélyes volt, hogy legyőzheti Andersont, akinek 13-szor sikerült háromszor a tripla húsz.

Aztán amikor elhitte, hogy megnyerheti a meccset, akkor szektort hibázott, a sima 10-es helyett a 15-be ment a nyila, Anderson pedig nem kegyelmezett. Így is 3-3 után tie-breakre, azaz ráadásra kényszerítette a skótot, aki 2015-ben és 2016-ban lett a világ legjobbja. Őrült nagy meccs volt, amelynek felvétele 2-0-s Dobey vezetésről megtekinthető.

Két játékos a legtöbb 180-as amúgy 2017-ben dobta, akkor is Anderson volt az egyik főszereplő. A 2017-es döntőben, amikor a skót a holland Michael van Gerwen ellen játszott, akkor 10 szett alatt összesen 42 hibátlan kört dobott a két játékos. 

A nap végére maradt Michael van Gerwen, a világranglistát vezető holland és a korábbi kétszeres világbajnok, az egykori legenda, Phil Taylor tanítványa és veje, Adrian Lewis. Fantasztikus meccs volt, hiszen száz felett átlaggal zárt mind a két játékos. Bár a végeredmény 4-1 lett Gerwennek, a meccs végig nagyon szoros volt. Gerwen a nap legjobb teljesítményével, 106,08-cal zárt.

A világbajnokság pénteken, a nyolcaddöntőkkel folytatódik. A részletes összefoglalókért kövesse az Index tematikus blogját, a 9nyil-blog-hu-t.

PDC-világbajnokság, 3. forduló

4. forduló

Rovatok