Index Vakbarát Hírportál

Az olimpiai sípálya tönkreteszi a léceket, egy csúszás után kidobják azokat

2018. február 7., szerda 11:51 | hat éve frissítve

Brutálisan hideg van Phjongcshangban, ami a sífelszereléseket is tönkreteszi. Több alpesi síző lécei meggörbültek az edzéseken, ki is lehetett dobni azokat a kukába, írja a Reuters.

A világkupában vezető Marcel Hirscher szerint a nagyon kemény hókristályok ártanak a léceknek. „Minden csúszást egy másik pár léccel csinálunk, és nem azért, mert kemények a körülmények, hanem a hideg miatt. A hókristályok nagyon élesek mínusz 20 fok alatt. "

Ez az éles felület pedig úgy működik Hirscher szerint, mintha öngyújtót tartanának a sítalpakhoz, leégeti azt.

A lécek persze nem válnak így sem teljesen használhatatlanná, de annyira azért leromlanak, hogy a versenyen, ahol századmásodpercek döntenek, ne csatolják fel újra a világ legjobb sízői.

Az olimpiai sípályát a hideg miatt folyamatosan kezelik, vízzel locsolják, hogy ha egy kis felmelegedés jönne, akkor is egyben maradjon a letaposott hóréteg.

A hideg miatt már többen aggódtak, az új-zélandi és az olasz csapat is arról beszélt, hogy a várhatóan mínusz 8-10 fokban zajló megnyitót több sportolójuk kihagyja, mert nem akarja veszélyeztetni a szereplését. A magyar csapat rövidpályás gyorskorcsolyázói is valószínűleg távol maradnak majd emiatt. A pénteki megnyitó után szombaton már kezdődnek a versenyeik.

Rovatok