Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas siker, döntős a magyar férfi gyorskoris váltó

A phjongcshangi téli olimpia negyedik napja

Index
2018.02.13. 10:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok 5-0-s legyőzése után az elmúlt négy olimpiát nyerő kanadai válogatott a finneket is simán verte 4-1-re. Az első harmad 35. másodpercében született az első gól, Meghan Agosta ütötte, majd az első harmad Marie-Philip Poulin góljával alakult 2-0-ra. A második harmadban Melodie Daoust és Julian Saulnier góljaival 4-0 lett az eredmény. A végeredmény a harmadik harmadban, Riikka Valila góljával alakult ki.

    Női hokitorna, A csoport, 2. forduló: Kanada-Finnország 4-1 (2-0, 2-0, 0-1).

  • A magyar sífutó 3:31,84-es idővel ért célba a férfi sprinttáv selejtezőjében. Ezzel nem jutott a következő körbe, amelyre az első 30 versenyzőnek volt esélye. Kónya 23:30-cal maradt el az első, a finn Ristomatti Hakola idejétől és 14:15-tel marad le a továbbjutásról.

  • 3:08-cal áll az 1400 méteres, klasszikus stílusú férfi sprint sífutás selejtezőjének első helyén a svéd Hakola, 10 másodperccel gyengébb csak az az idő, amellyel a 30 között még tovább lehet jutni. Kónya Ádám a 65. helyről indul, nagyot kéne mennie a továbbjutásért.

  • Elsőnek a női 500 métere negyeddöntőit rendezik. A második futamban (kb 11:02-kor) Keszler Andrea futama jön, aki a brit Elise Crhsite-vel, a kanadai Kim Boutinnal és a német Anna Seidellel került egy csoportba, irtózatos nehéz lesz elkapni itt az első két helyet. A negyedikben indul Jászapáti Petra (kb. 19:06-kor), innnen is bravúr lenne a továbblépés a koreai Csoj, a kína Csü Csün-jü és az olasz Martina Valcepina mellől.

    11:26-kor következik a férfi 1000 méter nyolc előfutama. Liu Shaoang rögtön az első futamba került, japán Szakazume, az amerikai Krueger és a brit Treacy mellé. Liu Shaolin Sándor az utolsó futamban megy, kb. 11:47-kor, az orosz Szitnyikov, az amerikai Celski és a lett Pukitis mellett. Minden futamból az első kettő megy tovább. 12:32-kor kezdődik a férfi 5000 méteres váltó, a magyar csapat Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok mellé került a második futamba (kb 12:40). A program a női 500 méter B és A döntőjével zárul 13:07-től.

  • 10:15-kor kezdődik a klasszikus stílusú férfi sprint sífutás, amelyben Kónya Ádám is érdekelt. A selejtezőből a legjobb 32 jut tovább a negyeddöntőbe. Kónya a 65. helyről indul.

  • Mit kell tudni Kónya Ádámról?

    A sprintben és 15 kilométeren induló sífutó, Kónya Ádám már tavaly olyan eredményeket ért el, ami olimpiai kvótát ért, és nagyon közel került ahhoz, hogy a világkupára is kijusson. A tavalyi világbajnokságról és egy magyar sífutó lehetőségeiről is beszélt a vele készült interjúban.

  • Nem jutott tovább a klasszikus stílusú női sprint sífutásban a Romániát képviselő Lőrincz Tímea. 40 másodperccel maradt el a továbbjutáshoz szükséges 3:24,02-től. Az első harminc jut tovább, az első és az utolsó továbbjutó között 16 másodperc volt.

    Lőrinczet három másodperccel megelőzte a togói Mathilde-Amivi Petitjean.

    A legjobb 30 között négy svéd és négy finn van, 3-3 szlovén, német és amerikai.

  • Romániát a 25 éves gyergyószentmiklósi Lőrincz Tímea képviseli a klasszikus stílusú női sprintfutás selejtezőjében, amely épp most ér véget. A már Szocsit is megjárt versenyző a 62. helyről indul, hogy bejusson a 32-es negyeddöntőbe. Legjobb eredményét 2009-ben szerezte – akkor még Sára Tímeaként – ifjúsági Európa-bajnok lett.

    Elsőként a svéd Nilsson futott be, 3:08,74-gyel, mögötte a finn Niskanen 3:20,48-cal. a kétszeres olimpiai bajnok lengyel Kowalczyk nem túl erős idővel, de a csapat második felében továbbjutott.

  • Nem áll rosszul Dél-Korea a a phjongcsangi téli olimpia negyedik napján: a kilencedik helyen vannak. Egy érmük van csak, de az arany, 1500 méteren nyerte gyorskorcsolyában a férfiak között Lim Hjodzsun.

    Dél-Korea egyébként a téli olimpiák történeti éremtáblázatán a 15. helyen állnak. Az élen Norvégia, (118 arany), az Egyesült Államok (98 arany) és Németország (78 arany) áll.

    Phjongcshangban egyelőre Németország (4 arany, 1 ezüst, 2 bronz) , Hollandia (3, 2, 2), Egyesült Államok (3, 1, 2) a sorrend.

    Eddig összesen 18 ország nyert érmet Phjongcshangban. 

  • Chloe Kim női félcsőben győzött, Marcel Hirscher pedig végre valahára megszerezte élete első olimpiai aranyérmét (férfi kombinációban), a kettő között pedig a harmadik olimpiai győzelmére hajtó Shaun White mutatta meg a mezőnynek, hogy ki a főnök.

     (a jogtulajdonos Eurosport Twitteréről)

  • A norvég alpesi síelő a lesiklás után még a második helyen állt, de a szlalomot már nem kezdte el. Az NRK-nak azt nyilatkozta, hogy nem akart kockáztatni, elég régen volt már szlalomos edzése, és a bemelegítésnél már érezte a térdét. Azt mondta, két fő száma, a szuperóriás-műlesiklás és a lesiklás előtt nem akart kockáztatni.

  • A szlalom előtt a két magyar a 60. és 62. helyen áll, sok visszalépő illetve kieső volt a műlesiklópályán, ezért is tudtak ilyen sokat feljönni még biztonsági menetekkel is.

  • A szlalomot 62 versenyző kezdhette volna meg, de öten visszaléptek, heten pedig kiestek a második futamban.

  • Az összes olyan síelő lejött szlalomban, akinek reális esélye lehetett arra, hogy nyerjen. Az olimpián kívül az életében már mindent megnyerő Marcel Hirscher győzött kombinációban. A második és harmadik helyet franciák szerezték meg. Alexis Pintaurult és Victor Muffat-Jeandet állhat még dobogóra az elég furcsa körülmények között lezajlott versenyen.

  • A második helyen álló norvég síelő, Aksel Lund Svindal nem indult el szlalomban, valószínűleg semmi esélyt nem láttot rá, hogy versenyben legyen. Pedig ő nem is olyan rossz technikai számokban.

  • Peter Fill, Kriechmayer és Dominik Paris sem tudta befejezni a pályát. Mathias Mayer bukott a pályán, letarolt pár tévést is.

  • Alexis Pintaurult 28 századmásodperces előnnyel indult szlalomban. El is vesztette hamar ezt a kis fórt, csak a pálya alján tudott visszahozni valamit a francia. 23 századdal kapott ki Hirschertől.

    A többi induló között már nincs igazán jó szlalomos, az osztrák lassan ünnepelhet.

  • A hatszoros összetett világkupagyőztes hozta a kötelezőt, megtartotta egy másodperces előnyét Muffat-Jeandet-val szemben. Az osztrák síző élete első olimpiai bajnoki címét szerezheti.

  • Az osztrák Marco Schwarz szlalomos tudása és előnye alapján a dobogóért mehetett a kombináció második futamában, de nem sikerült igazán a menete, még Muffat-Jeandet-t sem tudta megelőzni. Jelenleg még a második, de Marcel Hirscher és Alexis Pinturault simán beférhetnek elé.

  • Így 60 fős maradt a kombináció mezőnye, ez azt is jelenti, hogy a magyar síelők máris előrelépnek, ha célba érnek.

  • A kombináció 2006-os bajnoka a pálya alján hibázott, nem tudta átvenni a vezetést a szlalom után.

  • A svájci Murisier nem tudta befejezni a szlalomot. A francia Muffat-Jeandet síelte az etalonidőt.

  • A lesiklás után a szlalom következik. A magyarok a mezőny végén indulnak, Samsal Dalibor 60.-ként, Kékesi Márton 62.-ként, a reményeik szerint majd előrelépnek.

  • A női slopestyle hétfői döntője után több snowboardos azt mondta, hogy az erős szél miatt veszélyessé váló körülmények miatt el kellett volna halasztani a versenyt. A kezdésen ugyan toltak egy órát, de Anna Gasner és Silje Norendal szerint is inkább egy másik napra kellett volna rakni a döntőt.

    A 25 induló közül csak öt tudta esés nélkül teljesíteni az első futamot, de nem volt egyetlen olyan rider sem, aki mindkettőn állva tudott volna maradni.

    A nemzetközi szövetség kommunikációs menedzsere, Jenny Wiedeke azt mondta, hogy igaz, hogy az egyik csapat odament a versenyigazgatóhoz panaszkodni, de azt nem vehették figyelembe, mert nem az előírt módon érkezett.

  • Az ausztrál Scotty James 96,75-ös menetet csinált a félcső selejtezőjében, amivel az élre állt. Nem túl sokáig, az utána induló Shaun White még pontosabb volt, nagyon közel került a 100 ponthoz, 98,50-tel vette vissza a vezetést.

  • „Rendben volt a futás" - értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő Samsal, aki szerint azt nehéz lenne megmondani, mennyit lehet előrelépni a második, szlalomfutamban.

    „Az edzésen nyolc másodperccel maradtam el az elsőtől, szóval sikerült javítanom" – mondta Kékesi, aki műlesiklásban nagyon sok pozíciót szeretne javítani, mivel a szlalompálya egyrészt technikás, másrészt rendkívül jeges, így szerinte nagyon sokan kiesnek majd a lesikló specialisták közül.

    „Lehetett volna jobb is" – értékelt Stark Márton, az alpesi sízők szövetségi kapitánya.

  • Hiranu Ayumu óriási menetet nyomott le a selejtező második körében, 95,25 pontjával az élre is ugrott. Ezzel megelőzte Shaun White-ot is. Eddig négy 90 pont feletti eredmény született. Az előbb említett két versenyzőn kívül, az amerikai Ferguson és a japán Katajama lépte át ezt a határt.

  • 10:05-kor kezdődik a klasszikus stílusú sífutás férfi sprintszámának kvalifikációja, amiben Kónya Ádám is ott lesz. A 80 indulóból a legjobb 30 megy tovább, a veszprémi sífutónak erre nem sok esélye van, de az sem mindegy, mennyivel marad el a legnagyobbaktól.

  • A férfi kombináció az első szám, amit meg tudnak rendezni alpesi síben. Az erős szél már csitult kicsit, de közel sem voltak ideálisak a körülmények a dzsongszoni sípályán. A szél több sízőt is elég keményen megtolt a levegőben, nem is tudott mindenki talpon maradni, volt három bukás is. A pálya nyomvonala nem volt igazán kedvező a lesiklóspecialistáknak, így nem tudtak olyan előnyöket összehozni, amivel komoly esélyük lenne a végső győzelemre.

    A legjobb időt a német Thomas Dressen csúszta, a második a norvég Aksel Lund Svindal lett hét századmásodperces hátránnyal, míg harmadikként az osztrák Mathias Mayar jött be 13 százados különbséggel. A szlalomspecialista Marcel Hirscher egészen jó időt ért el, így nagyon jó esélyt kapott, hogy megszerezze pályafutása első olimpiai aranyát. Honfitársa, Marco Schwarz és a francia Alexis Pinturault lehet rá leginkább veszélyes.

    A kombináció 65 fős mezőnyében két magyar is van. A 62 célba érkező közül Kékesi Márton az utolsó lett 6,86 másodperces hátránnyal, Samsal Dalibor a 60. helyet érte el, 5,93 másodpercre Dressentől. Szlalomban mindketten jöhetnek még feljebb, Samsal nem is keveset. 

    A kombináció szlalomját reggel hétkor kezdik.

  • A kétszeres olimpiai bajnok Shaun White elég erős körrel kezdett a félcső selejtezőjében, 93,25 ponttal már vezet is.

Rovatok