Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas siker, döntős a magyar férfi gyorskoris váltó

A phjongcshangi téli olimpia negyedik napja

Index
2018.02.13. 05:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ő sem tudott nagy meglepetést okozni, az utolsó helyre csúszott be, 6,84 másodpercet kapott Dressentől. Az utolsó ugrató után mentenie kellett, nehezen maradt a lécein.

 • A férfi slopstyle-ban és a női félcsőben is 17 éves nyert, és a férfi félcsőben is éremközelben lehet egy 16 éves deszkás. A japán Tocuka a selejtezőben 80 pontos menetet produkált, ezzel most a negyedik.

 • Közel hat másodpercet kapott a lesiklásban vezető Dressentől. Az eddigi célba érkezők közül az övé a leggyengébb idő.

 • A horvátoktól honosított síelő a 49-es rajtszámmal csúszik. A lesiklás nem az erőssége, szlalomspecialistának számít, abban a szakágban már világkupapontja is van, tehát a kombináció második számában jöhet majd előrébb.

 • Mivel a hétfőn zárult csapatverseny után majd egy hét eltelik, mire a jégtáncosok ismét szerephez jutnak, többen elhagyták az olimpiai falut, hogy nyugodtabb körülmények között készüljenek a versenyre.

  A jégtáncverseny esélyesei közül a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir kettős, valamint a még később (először jövő szerdán) jégre lépő női mezőnyből honfitársaik, Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman és Larkyn Austman Szöulba utaztak, hogy ott gyakoroljanak a rövidprogram bemutatásáig.

  Az amerikai csapat női tagjai (Mirai Nagasu, Karen Chen és Bradie Tennell) is elhagyták a falut, és egy meg nem nevezett helyszínen készülnek az egyéni küzdelmekre.

  Az orosz és a japán válogatott egy része a Koreai Köztársaság helyett Japánban edz a héten.

  A jégtáncversenyt jövő hétfőn és kedden, a női egyéni küzdelmeket jövő hét szerdán és pénteken rendezik Phjogcshangban. (MTI)

 • A japán rövidpályás gyorskorcsolyázó, Szaito Kej a phjongcshangi téli olimpia első doppinggal lebukott versenyzője. A február 4-én az olimpiai faluban levett mintájában egy fedőszert, acetolzamidot mutattak ki.

  Szaito még nem versenyzett, a japán váltó tartalékja. „Sokkolt az ügy, sosem próbáltam doppingért nyúlni. Antidopping képzést is kaptam. Sosem szedtem szteroidot, így arra sem volt szükségem, hogy valamivel elfedjem, és fogyni sem próbáltam ezzel a szerrel. Nem volt motivációm ennek a szernek a használatára. Bizonyítani akarom az ártatlanságomat, de nem akarok ártani a csapatnak, így elfogadom a döntést" – állt Szaito közleményében.

  A csapatvezetője arról beszélt, hogy Szaitót néhány nappal korábban is ellenőrizték, és akkor nem találtak nála semmit.

 • Ted Ligety (akiről persze muszáj mindig elmondani, hogy magyar ősei is  vannak), egész jól teljesített lesiklásban, 2,12 másodperc a hátránya, de mivel egész jó szlalomos, a legjobb tízben simán ott lehet.

 • Az osztrák a gyengébbik számában olyan idővel jött le, ami az aranyra is esélyessé teszi. Dressentől 1,74-re van, de nem is igazán őt kell figyelnie, mert a német szlalomban nem meghatározó, hanem Hirschert. Tőle csak négy tizedet kapott, ez a különbség ledolgozható.

 • Ismerkedjen meg a snowboard 17 éves bajnokával, aki miatt kitör a tömeghisztéria

  Kim Chloe nagyon magabiztosan nyert félcsőben, így még több rajongója lehet a koreai származású amerikai snowboardosnak. Dél-Korea már eddig is odavolt érte, de mi lehet ezután?

 • Samsal Dalibor a 49-es, Kékesi Márton az 59-es rajtszámot kapta. Mivel még csak a 12. sízőnél járunk, közel egy órát kell várni a startjukig.

 • A lesiklás címvédje az egyik ugratónál nagyon magasra került, bravúrral tudott csak menteni a leérkezésnél. Valószínűleg ő is a szél miatt repült ekkorát. A célba 13 százados hátránnyal érkezett.

 • A lesiklópálya közepén azonban hibázott egy kapukombinációban, 30 századot kapott Dressentől a norvég síelő. Eddig minden Marcel Hirschernek dolgozik, a szlalom könnyedén behúzhatja majd az második futamban a győzelmet.

 • A francia a kombináció egyik esélyese, Wengenben megnyerte a világkupafutamot idén. A pálya tetején őt is megtolta a szél, ezért is ment talán gyengébben. A legjobb Dressentől 2,33 másodpercet kapott, de fájóbb, hogy Hirschertől egy másodpercre van.

 • A negyedikként startoló Ryan Cochran-Siegle elég hamar elesett, nagyjából ott, ahol az előbb az orosz. Elég hamar talpra állt, saját lécein jött le, de megint félbe kell szakítani a versenyt.

 • Valószínűleg emiatt is áll a verseny. Azt több síző elmondta, hogy a szél nemcsak azért rossz, mert balesetveszélyes, hanem azért is, mert nem teremt egyenlő feltételeket. Lesiklásban egy-egy erősebb széllökés jelentősen megtolhatja a síelőt, és fontos tizedmásodperceket nyerhet ezzel.

 • A férfi kombinációt rendezik meg kedden. Két síző már lejött lesiklásban, a specialistának számító, Kitzbühelben is nyerő Thomas Dressen és a technikai számok királya, Marcel Hirscher. Nem meglepő, hogy Dressené a jobb idő.

  A harmadik startoló, az orosz Pavel Trikicsev bukott, a védőháló fogta meg. Most áll a verseny.

 • Kim már bajnokként jöhetett le utolsó futamában, de így is nagyon koncentrált maradt, szinte hibátlan menetet produkált. A cső tetején megcsinálta az 1080-as fordulatot mindkét oldalon, és a többi ugrásával is magasan maradt. 98,25 pontot kapott a menetre, egy leérkezésen múlhatott, hogy nem érte el a maximális 100-at.

  1. Chloe Kim (Egyesült Államok) 98,25 pont

  2. Liu Csiajü (Kína) 89,75

  3. Arielle Gold (Egyesült Államok) 81,25

 • A kínai az utolsó menetében nagyon tisztán kezdett a félcső döntőjében, szépen be is adta a technikás trükkjeit, de az utolsó 1080 fokos fordulatába nem tudott beleállni. Sok pontot elbukott, így maradt ezüstérmet. Chloe Kim már aranyérmesként jöhet le.

 • Az olimpiai bronzérmes Anasztaszija Bizgalova is elesett a curlingmeccsen. Szerencsére ő is nevetni tudott magán.

 • Az amerikai Arielle Gold a snowboard félcső döntőjében a harmadik futamban mente a legtisztább futamát, 85,75 pontot kapott rá, leszorította a dobogóról Kelly Clarkot.

 • A kínai is jobb futamot ment, mint elsőre, de 90 pont alatt maradt. 89,75-öt kapott, maradt második.

  A versenyben vezető Chloe Kim bevállalós menettel próbálkozott, megcsinálta az 1080-as fordulatot is, de a következő ugrásába már belehibázott a szemben lévő falon.

 • A curling vegyes páros először szerepel az olimpiai műsorban. A szám brozmeccsét az oroszok nyerték meg 8-4-re Norvégia ellen. A harmadik hely egy házaspáré lett, Alekszandr Kruselnyickij és Anasztaszja Brizgalova szerezte meg.

 • A snowboardos 81,75-re javította pontszámát a második menetben, de nem sikerült előrelépnie, maradt a harmadik helyen vele.

  Clark 34 évével a snowboard veteránja, néhány ellenfelénél kétszer annyi idős. Szép eredménylistája van, ez már az ötödik olimpiája. 2002-ben aranyérmes volt Salt Lake City-ben, 2010-ben és 2014-ben bronzérmet szerzett, 2006-ban negyedik volt.

 • Az első kör ment le, az amerikai-koreai Chloe Kim utolsóként teljesítette a pályát, de valószínűleg már meg is nyeret az aranyat. 93,75 pontot kapott. A második a kínai Liu 85,50-tel, a harmadik helyen pedig Kelly Clark áll jelenleg, de van még két kör, hogy csatázzanak az érmekért. Valószínűleg csak az ezüstért.

 • Az előbb említett számokon kívül női szánkóban, snowboard félcsőben és curling vegyes párosban döntenek az olimpiai címekről.

 • Végre rendezhetnek alpesi síben is versenyt. A férfi kombináció az első szám, ahol Kékesi Márton és Samsal Dalibor is indul. A lesiklásban a legutolsók között lesznek, de a szlalom az erősebb számuk, abban lesz esélyük előrelépni. A lesiklás 3:30-kor kezdődik, a szlalom 7-kor.

  Két sífutónk, Kónya Ádám és Szőcs Emőke is versenyzik ma, a klasszikus stílusú sprint selejtezőjében indulnak, már az is bravúr lenne, ha tudnának menni még egy kört. A sífutás 9:30-kor kezdődik.

  Rövidpályás gyorskorcsolyában viszont sokkal nagyobb esélyük van a magyaroknak. Női 500 méteren Jászapáti Petra és Keszler Andrea juthat be az elődöntőbe. Férfi 1000 méteren elvárás a Liu fivérektől, hogy gond nélkül letudják a selejtezőt. Az 5000 méteres váltóban viszont bármi előfordulhat, de mindenki döntőt remél. A program 11:00-tól indul. A váltó 12:30 körül következik.

  A hagyományos gyorskorcsolyában Nagy Konrád szerepel, 1500 méteren mutatkozik be. 12:00-tól indulnak a futamok.

   

Rovatok