Index Vakbarát Hírportál

Csúnyán leégette magát a sportdöntőbíróság két orosszal

2018. február 14., szerda 12:24

A négy évvel ezelőtti szocsi olimpia doppingbotránya miatt csak azok az orosz sportolók vehetnek részt a 2018-as téli olimpián, akiknek a neve szerepel a NOB speciális munkacsoportja által összeállított listán.

A gyorskorcsolyázó Szergej Gracsov és a bobos Dmitrij Popov egyaránt bekerült a 391 tisztának talált orosz sportoló közé, de a Nemzetközi Olimpiai Szövetség végül mégsem küldött nekik hivatalos meghívót a phjongcshangi olimpiára. 

A CAS szerda reggeli állásfoglalása szerint a NOB mulasztást követett el, amikor csak 389 orosznak küldött meghívót, és kihagyta a két említett versenyzőt. Csakhogy elég hamar kiderült, hogy a legfőbb sportbíróság ezúttal alaposan mellényúlt. Ugyanis hamarosan maga az orosz olimpiai szövetség adott ki egy közleményt az állami hírügynökségen keresztül, amiben tisztázták a helyzetet.

Soha nem is szerepeltek a nemzeti sportszövetségek által összeállított keretben, mivel nem teljesítették az induláshoz szükséges feltételeket, nem feleltek meg sportágukban megszabott normáknak

– nyilatkozta a Konsztantín Vibornov a TASS-nak. A sportvezető szerint a NOB nem is hibázhatott az ügyben, és főként nem tiltottak el senkit jogtalanul.

"Egyszerűen annyi történt, hogy a két versenyző nem tudta kivívni az indulás jogát."

Mint ismeretes az orosz sportolók (összesen 168-an) csak speciális feltételekkel, az olimpiai mozgalom zászlaja alatt indulhattak el a phjonghangi olimpián.

Rovatok