Index Vakbarát Hírportál

Ál-Kim Dzsongun, nagy szél, nagy címvédések és 38 óvszer/fő

A téli olimpia ötödik napja

2018. február 14., szerda 17:28

Az olimpia szerdai napja leginkább arról marad nevezetes, hogy milyen rossz volt az idő, elég sok számot el kellett halasztani emiatt újra. Felfüggesztettek minden programot a Kangungi Olimpiai Parkban, és kérték, hogy mindenki maradjon otthon, leginkább a különösen erős szél miatt.

Update: still pretty windy *#pyeongchang2018 #bbcolympics pic.twitter.com/3rO5CjXwbF

— Caroline Chapman (@caz_chapman) 2018. február 14.

Ha meg akarja nézni, hogy mi mikor lesz, akkor az olimpiai honlapon hamar megtalálja. Péntekre lett halasztva például a női szlalomosok versenye, akkor nézheti meg Hozmann Szonja és Maróthy Mariann teljesítményét. 

Emiatt eredményekben sem bővelkedett a nap, de például az amerikai Shaun White újra megcsinálta félcsőben, háromszoros olimpia bajnok lett a snowboardos. Mondjuk az utána történtek némileg kellemetlenebbre sikerültek, beszóltak neki például azért mert nem tartotta elég méltóságteljesen az amerikai zászlót. Utána pedig a sajtótájékoztatón szóba került volna szexuális zaklatási ügye, ami elől inkább elmenekült. Őt egyébként lehet, hogy látjuk még a nyári olimpián is versenyezni

Északi összetettben a német Eric Frenzel nyert, ezzel megvédte címét, ahogy a német szánkós páros, Wendl és Artl is pontosan így tett. Mondhatnám, hogy mi megmondtuk előre, és mondom is, de ez azért nem egy nagy teljesítmény. Emellett a holland Jorien Ter Mors nyert ezer méteren gyorskorcsolyában. Itt is elég szoros volt a vége, az első három négy tizeden belül végzett.

Elkezdődött a férfi hoki, Szlovákia 3:2-re megverte a doppingok miatt fura néven futó Oroszországot, Szlovénia pedig ugyanígy az USA-t, mondjuk úgy, hogy egyik eredmény sem volt magától értetődő. A nőknél még érdekes volt, hogy az egyesített Korea első olimpiai gólját egy honosított amerikai, Randi Hiszu Griffin lőtte, mondjuk így is kikaptak simán Japántól. 

Persze volt egy csomó érdekesség is, azt például jobb, ha tudja, hogy az olimpia legújabb mókája az, hogy kék dresszben gyorsabbak a versenyzők. Vannak, akik ezt komolyan is gondolják, mindenestre itt olvashat utána

Az Észak-Koreából odautaztatott katonás rendben szurkoló kiválasztott állampolgárok költségeit egyébként Dél-Korea állja, forintban ez nagyjából 670 milliójába fáj a sokkal gazdagabb Dél-Koreának. A 22 északi sportoló ottlétét egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állja, már megérte ez az egész Kim Dzsongunéknak.

Feltűnt egyébként egy kamu Kim Dzsongun is az észak-koreai szurkolók előtt. Az amazonkommandó nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel, az elöl ülők viszont elnevették magukat, remélhetőleg nem lesz belőle bajuk.

Bálint-napi különkiadás

Több sportoló külön is megemlékezett február 14-éről, Lindsey Vonn síbajnok például twitteren keresett társat mára, a norvég curlinges fiúk rózsaszín szívecskés nadrágban szerepeltek ma. A szervezők egyébként olimpikononként 38 ingyen óvszert szerveztek az eseményre, ennyit tettek ki az olimpiai falu különböző pontjaira.

Bár White megnyerte a snowboardot, a verseny még azért is emlékezetes marad, mert a 16 éves japán Tocuka eléggé elmérte az egyik ugrását, és jókorát esett.  Az első hírek szerint nincs súlyos sérülése szerencsére, csak a csípője fáj. És ha már snowboard, nézze meg a kvízünket, látja-e hogy épp fejjel lefelé van-e az adott boardos. 

Borítókép: az ál Kim Dzsongun üdvözli az észak-koreai szurkolókat. Fotó: Reuters.

Rovatok