Index Vakbarát Hírportál

Egy ugratón úszott el a lesiklóarany

2018. február 15., csütörtök 07:18

Phjongcshangban is megőrizte a hagyományait a férfi lesiklás, az alpesi sí királyszámának még mindig nincs címvédője és kétszeres bajnoka sem. A norvég Aksel Lund Svindal nyert, 12 századmásodpercet vert honfitársára, Kjetil Jansrudra, aki az utolsó előtti ugratón veszítette el az aranyérmet. A harmadik a svájci Beat Feuz lett.

A férfi lesiklás eredetileg az első szám lett volna az alpesi sínek az olimpián, de a viharos szél miatt vasárnapról csütörtökre csúszott át. A dzsongszoni pályánál most tiszta, napsütéses idő volt, biztonságos és fair versenyre lehetett számítani.

A világkupában megszokotthakhoz képest egyszerűbb pályán az idei kitzbüheli győztes, Thomas Dressen jött le először. 1:41,03-as eredménye lett az alapidő, amiről gyorsan bebizonyosodott, hogy nem elég a győzelemhez. A harmadikként csúszó Dominik Paris máris megjavította, majd a lesikló világkupát vezető Beat Feuz következett. A svájci bevállalós menetet teljesített, bátran engedte a léceit, nagyobb tempója kifizetődött, átvette a vezetést.

Svindal is bátran nekirontott a pályának, de a második mérőpontnál még Feuz mögött volt. A norvég aztán nagyon szépen megoldotta menetének középső harmadát, és elég nagy tempóval tudott érkezni az alsó szakaszra is, 18 századdal át is vette a vezetést.

Jansrud még Svindalnál is nagyobb tempóval indított, 37 századmásodperces előnnyel érkezett a pálya utolsó harmadához. Nem is veszített a sebességéből, de az utolsó előtti ugratóval elszúrt mindent, rossz léctartással érkezett le, le is lassult ezután, de még így is elég kevéssel, 12 századdal kapott ki.

Az utánuk indulók közül csak Peter Fill és Vincent Kriechmayr startoltak jól, néhány századdal gyorsabban voltak a lejtő tetején, de egyikük sem tudta megoldani az alsó részeket, és a hó minősége is elég sokat romlott már ahhoz, hogy ne kerüljön veszélybe a norvégok első két helye.

Svindal és Jansrud is volt már olimpiai bajnok, előbbi nyolc, utóbbi négy évvel ezelőtt nyerte a szuperóriás-műlesiklást, és mindketten álltak már korábban is olimpiai dobogón lesiklásban. Svindal 2010-ben volt második, Jansrud 2014-ben harmadik.

A lesiklásban magyar induló is volt, a tavaly a világbajnokságon is sporttörténelmet író Kékesi Márton az 53. helyet szerezte meg gyengébbik számában.

Rovatok