Index Vakbarát Hírportál

Tök utolsó mexikóinak tapsolt még az olimpiai bajnok is

2018. február 16., péntek 17:00

Hatalmas ünneplés fogadta a férfiak 15 kilométeres sífutó számában utolsóként célba érő German Madrazót a téli olimpián: az olimpiai bajnok Dario Colognától 25 percet és 51 másodpercet kapott, a 116. helyet szerezte meg, de ez aligha érdekelte. 

A 43 éves mexikói versenyző ugyanis úgy ért célba, hogy 2017-ben próbálta a sífutást először, akkor találkozott ugyanis a sporttal egy magazinban, aztán valószínűtlen csapattal állt össze. 

Azt olvastam, hogy ez az egyik legkeményebb sport. Mivel eddig Ironman triatlonokon indultam, és azt hittem, hogy annál aztán nincsen keményebb, rögtön érdekelni kezdett

 – nyilatkozta még az olimpia előtt. 

Madrazo rögtön felvette a kapcsolatot a Szocsiban induló chilei sífutóval, Roberto Carcelennel, hogy tanácsokat kérjen, aztán úgy döntött, hogy összeáll néhány hozzá hasonló indulóval, és megpróbál kijutni az olimpiára. 

A legjobb az egészben a csapat összetétele volt: a Szocsiban induló chilei katonatiszttel, Yonathan Fernandezzel és az olajozott testű tongai Pita Taufatofuával alkottak egy csapatot, hogy együtt készüljenek. Magukat csak egzotikusokként definiáló csapat kibérelt egy hegyi kunyhót Ausztriában, és egy gyerekeket oktató edző segítségével kezdett készülni, naponta tíz órát edzettek, csak akkor fejezték be, amikor már rájuk sötétedett. 

Decemberben jöttünk rá, hogy a sikerekhez egy csapatra van szüksége az embernek. Együtt edzettünk, együtt utaztunk, egymásra főztünk, fantasztikus élmény volt az egész

– mesélte Madrazo a felkészülésről a Wall Street Journalnak. 

Madrazónak persze már az óriási volt, hogy egyáltalán ott lehetett Phjongcshangban, ráadásul úgy, hogy a négyfős mexikói csapatnak ő volt a zászlóvivője: édesanyjának tett gyerekkori ígéretét sikerült valóra váltani, az olimpiai részvételt. Édesanyja azóta meghalt, de a nagy álom sikerült: országát képviselni a játékokon. 

Aztán a csütörtöki 15 km-es versenyen a három egzotikus házi versenyéből végül a chilei Fernandez jött ki a legjobban: ő a 109. helyen fejezte be a versenyt, 9 perc 6 másodpercet kapott az elsőtől. Közben a mezőny legvégén nagy versenyben volt egymással a tongai Taufatofua és a mexikói Madrazo, végül az előbbi futott be korábban: a 114. helyen.

Kicsit később, közel 26 perces hátrányban megérkezett a mezőny utolsó helyezettjeként Madrazo is, aki a cél előtt kapott egy mexikói zászlót, azzal tette meg az utolsó métereket. 

Aztán a célban olyan ünneplést kapott, mintha olimpiát nyert volna.

A mezőny végén befutott versenyzők, köztük a tongai és chilei felkészülő partnere már ott várták, és a vállukra emelve ünnepelték, a szám olimpiai bajnoka, Dario Cologna is megtapsolta őket.

A bevárás amúgy szép hagyomány, négy éve Cologna pont azt a Roberto Carcelent várta be, aki inspirálta Madrazót, hogy elkezdje a sífutást. 

A legutóbbi téli olimpián is volt egy különc mexikói indulója az olimpiának: Szocsiban mindenki az akkor 55 éves mexikói hercegnek, Hubertus Von Hohenlohe-nek drukkolt, aki műlesiklásban indult, de végül nem ért célba. 

Rovatok