Index Vakbarát Hírportál

A félcsöves Szvéni Böske a pontszámaival három férfit is megelőzött volna

2018. február 20., kedd 16:20

Ha nem is nekünk, magyaroknak találták ki a téli olimpiát, azért nem is vergődünk benne olyan reménytelenül, mint a múlt homályába vesző kilencvenes években. Rövidpályás gyorskorcsolyában sorra szerezzük a pontokat, és még mindig előttünk van az 500 méteres férfi döntő, remélhetőleg a két Liu fiúval.

Rövidpályás gyorskorcsolya: újabb magyar pontszerzés

Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra hatodik helyezése után újabb pontot szereztek a magyar sportolók a phjongcshangi téli olimpián. A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású csapat második lett a 3000 méteres váltó B-döntőjében, de miután a négy tagú A-döntőben Kanadát és Kínát is kizárták, így a negyedik helyen végeztünk, ami hatalmas bravúr. A végső győztes Korea, a második Olaszország, harmadik a B-döntőt világcsúccsal nyerő Hollandia. Korea zsinórban harmadszor nyerte a számot, Magyarország 2010-ben nyolcadik, 2014-ben negyedik helyen végzett.

Eddig messze az átlag fölött teljesített a magyar olimpiai csapat; hogy mást ne mondjunk, 1984 és 2002 között 0 pontot szereztünk, most pedig már 6-nál járunk. Utoljára 1948-ban szereztünk ilyen sok pontot, akkor 10-et.

És még nem volt vége a rövidpályás gyorskorcsolya magyar sikereinek. Ötszáz méteren a két évvel ezelőtti szöuli világbajnokságot Liu Shaolin Sándor nyerte, a bronzérmes Liu Shaoang lett. A keddi selejtezőből mindketten a csütörtöki negyeddöntőbe jutottak.

Ezer méteren Keszler Andrea a negyeddöntőbe jutott, Jászapáti Petra kiesett a selejtezőben. Amúgy mindketten tagjai voltak a negyedik helyen végzett váltónak.

Síakrobatika: itt is Kanada

Tudják, vízilabdában és női félcsőben mi vagyunk a császárok. Kedden fejezte be a mezőny azt, amit hétfőn a félig magyar, félig amerikai Swaney Elizabethtel (Szvéni Erzsébettel, azaz Erzsivel, a sassal) elkezdett, vagyis a 12-es döntővel véget ért a női félcső, Böske nélkül. A kanadai Cassie Sharpe nyert, a francia Marie Martinod és az amerikai Brita Sigourney előtt.

A férfiaknál a selejtezőknél járunk, három amerikai áll az első három helyen. Érdekesség, hogy a férfiak mezőnyében Szvéni a maga 31,5 pontos legjobb eredményével hátulról a negyedik lett volna, megelőzve egy dél-koreai, egy brit és egy svájci (!) férfit. Oké, ők vélhetően mind elestek.

Szex? Nem, jégtánc!

Ha a lányomnak jégtáncolni támadna kedve, nem biztos, hogy támogatnám ebbéli elhatározásában. Egyre inkább a túlfűtött erotika jellemzi a sportágat, hol van már a korszak, amikor a férfiak öltönyben, a nők nyakig gombolt felsőben mutatták be gyakorlatukat. A második helyezett francia páros nőtagjának, Gabriella Papadakisnak a ruhája szakadt szét, a nyertes kanadai Tessa Virtue és Scott Moir pedig egy kuplerájba való gyakorlatot mutattak be, elképzelni sem tudjuk, mi volt az az elem, amit végül önmaguk cenzúráztak ki a számból.

A szám 1976 óta szerepel az olimpiák műsorán, a 12 eddig verseny többségét szovjet, illetve orosz színekben indulók nyerték. A Virtue–Moir párosnak ez a második aranyérme, az elsőt 2010-ben nyerték négy éve ezüstérmesek voltak. Magyarország éppen a jégtáncban érte el a téli olimpiák történetének második ezüstérmét, mégpedig 1980-ban a Regőczy–Sallai páros jóvoltából.

Egyebek

Északi összetett, nagysánc, 10 km sífutás Egy német trió – az aranyérmes Rydzek, az ezüstérmes Riessle és a bronzérmes Frenzel – az egész mezőnyt maga mögé utasította. Meglepetés a javából, a sportág 2002 óta íródó olmpiai történelmében finn, osztrák, amerikai és norvég győzelem volt eddig, német versenyző 2006 óta nem járt a dobogón.

Sílövészet 4x6/7,5 km-es vegyesváltó Nem egy tradicionális olimpiai szám, 2014 óta van vegyesváltó. A franciák nyertek a norvégok és az olaszok előtt. Ezzel a sikerrel a franciák a sílövészet éremtáblájának második helyén végeztek.

Jégkorong, férfiak A negyeddöntőbe jutásért az USA 5-1-re verte Szlovákiát, Norvégia 2-1-re Szlovéniát, Finnország 5-2-re Koreát, Németország 2-1-re Svájcot. A negyeddöntők párosítása: Csehország-USA, orosz csapat-Norvégia, Kanada-Finnország, Svédország-Németország.

Rovatok