Index Vakbarát Hírportál

Három éve azt hitték, vége a karrierjének: olimpiai csúccsal győzött

2018. február 20., kedd 13:00

A 25 éves Håvard Holmefjord Lorentzen hétfőn olimpiai csúccsal nyerte meg a norvégok tizedik phjongcshangi aranyát férfi 500 méteres gyorskorcsolyában. Önmagában is fantasztikus teljesítmény ez, hát még ha figyelembe vesszük, hogy a sportoló három éve olyan súlyosan megsérült, hogy a karrierje forgott kockán.

Lorentzen 2015 októberében éppen Németországban volt, mikor egy edzésen teljes sebességnél elcsúszott, és olyan szerencsétlenül esett, hogy a bal lábán lévő korcsolya éle több mint tíz centi hosszan felvágta a jobb lábát. A sérülés annyira komoly volt, hogy műtétre volt szükség, négy hétig lábra sem tudott állni. Azt a szezont pedig úgy, ahogy volt, el is felejthette.

Amikor leszedték a kötést, láttam a nyílt sebet és a vért. Nagyon rossz érzés volt, nem tudtam elképzelni, hogy ez valaha meggyógyulhat

– mondta Sondre Skarli szövetségi kapitány, aki a sérülés után biztos volt benne, hogy Lorentzen karrierjének annyi.

Hétfőn kiderült, a norvég klasszis ezt már akkor is máshogy gondolta. A VG-nek ugyanis a győzelme után elmondta, az első pillanattól kezdve a visszatérés járt a fejében, mert mindig is a legjobb akart lenni, és tudta, hogy jó formában van. Ezt erősítette meg az egyik csapattársa is, aki szerint Lorentzen már a műtét másnapján jókedvű volt, csak a következő lépésre koncentrált.

Mára már csak egy heg emlékezteti a bajnokot a balesetre, az ígéretét pedig beváltotta, hiszen tényleg visszatért, és tényleg jobb lett, mint valaha.

(VG)

(Borítókép:  Phil Noble / Reuters)

Rovatok