Index Vakbarát Hírportál

A magyarok visszahozták a rock & rollt az olimpiára

2018. február 21., szerda 15:56

A szerdai nap (a phjongcshangi téli olimpia tizenkettedik napja) egyértelműen legnagyobb magyar vonatkozású történése, hogy Tóth Ivett műkorcsolyázó nem csak bekerült a legjobb 24 közé a teljesítményével, hanem kicsit el is nyerte a helyiek és az internetezők szívét azzal, hogy a kűrjéhez zenének nem mást választott, mint az AC/DC-t.

Tóth talpig bőr rocker felszerelése azóta a feje tetejére állította az internetet és még a sajtóbuszon is arról beszéltek, hogy milyen jó zenét (a Back in Black c. számot) választott Tóth, aki eredetileg Michael Jacksonra korcsolyázott volna.

A szerdai napon derült ki az is, hogy egészen közel kerültünk egy történelmi találkozáshoz, ugyanis Donald Trump alelnöke, Mike Pence a tervek szerint személyesen találkozott volna az észak-koreai delegációval, köztük Kim Dzsongun testvérével, de az ázsiaiak végül lemondták a találkozót. Észak-Korea egyébként szerdán nem is nagyon tudott pozitív dolgokkal bekerülni a hírekbe, főleg az olyan húzások után, amikor az egyik gyorskorcsolyázójuk esés után reflexből japán vetélytársa lába után nyúlt.

Mindeközben jutott Dél-Koreának is egy korcsolyás balhé, miután hétfőn csak hetedikek lettek lett a női gyorskorcsolya 500 méteres üldözéses csapatversenyében. Kim Boreum és Park Juvu nem túl sportszerű módon harmadik társukat hibáztatták a gyenge szereplésért, ami annyira kiakasztotta a koreaiakat, hogy petíciót indítottak az elnöki hivatal honlapján. Ezt helyi idő szerint szerda délutánig több mint félmillióan írták alá (az 50 milliós országban) azt követelve, hogy Kimet és Parkot zárják ki az olimpiáról és minden más nemzetközi versenyről, hogy ne képviselhessék hazájukat. Annyit már sikerült elérni, hogy Park egyik szponzora visszalépett a balhé miatt a sportoló támogatásától. De legalább annak örülhetnek, hogy a Fokhagymalányok becenevet kapó curlingeseikre felkapták a fejüket az emberek.

A nap legszomorúbb versenye valószínűleg a női lesiklás volt, hiszen Lindsey Vonn 2010 után arra készült, hogy megszerzi a második olimpiai aranyérmét, azonban a sok esést produkáló versenyen csak harmadik lett, a győztes pedig a másik esélyes,az olasz Soffia Goggia lett.

A téli olimpia egyik legfontosabb számában, férfi jéghokiban pedig eldőlt, hogy melyik négy ország játszhat a döntőért. Csehország 3-2-re megverte az Egyesült Államokat, Oroszország 6-1-gyel gázolta le Norvégiát, viszont a Finnország-Kanada (0:1) és a Svédország-Németország (3:4) meccsen is mindössze egy gól döntött.

A férfi krosszosok versenyét a kanadai Brady Leman nyerte, sífutásban női szabadstílusú csapatsprintben óriási hajrával az Egyesült Államok, a férfiaknál Norvégia lett az olimpiai bajnok. A bobosoknál a női kettesben a német Mariama Jamanka, Lisa Buckwitz páros lett a legjobb, gyorskorcsolyában pedig az üldözéses csapatversenyt a nőknél a japánok, a férfiaknál a norvégok nyerték, így újra Norvégia vezeti az éremtáblát 13 arannyal, 11 ezüsttel és 9 bronzzal a németek (12-7-5) előtt.

Rovatok