Index Vakbarát Hírportál

Lindsey Vonn összeomlott, az ezüstérmes örömében sokkot kapott

2018. február 21., szerda 05:30

Lindsey Vonn évek óta arra készült, hogy 2010 után megszerezze második olimpiai aranyérmét. Az amerikai síző azonban csak harmadik lett legerősebb számában, a lesiklásban. Az aranyat az olasz Soffia Goggia szerezte meg, de csak kilenc századmásodperccel győzte le a norvég Ragnhid Mowinckelt, aki legalább annyira hitetlenkedve fogadta az eredményt, mint a szuper-G-ben nyerő Ester Ledecká.

A lesiklás előtt mindenki két favoritról, Vonnról és Goggiáról beszélt, mert mindketten elég kiegyensúlyozottan teljesítettek a világkupában. Az amerikai három, az olasz két futamot nyert. Az olimpia előtt Vonn volt jobb formában, de mintha vesztett volna magabiztosságából, a szuper-G-ben is egy látványos hiba miatt került távolt a dobogótól. Akkor azzal is kockáztatott, hogy az 1-es rajtszámmal jött le, semmilyen információt nem kaphatott a pályáról.

Ezúttal taktikusabb volt, a 7-es rajtszámot kérte, így láthatta, hogy legnagyobb ellenfele, Goggia mit csinál. Az 5-össel rajtoló olasz a pálya felső részén még bizonytalankodott, hátrányban is volt Tina Weiratherrel szemben, de menetének második felére nagyon összeszedetté vált, stílusosan vette a kanyarokat. Sokat is nyert vele, 63 századdal elvette az első helyet.

Vonn próbálta hozni a szokásos agresszív stílusát, de nem volt elég dinamikus, egyre nagyobb lett a különbség közte és Goggia között. 47 századdal kapott ki tőle.

Elég sok klasszis volt fent még a rajtban, de senki sem tudott extrát nyújtani. Sokan kiestek, a svájci Lara Gut és három olasz is kisodródott a pályáról.

A lesiklás meglepetését a 19-essel Mowinckel hozta, a norvég is elég bevállalós volt, végig nagyon közel volt Goggiához, az utolsó ellenőrzőpontnál már csak négy század volt a hátránya. Hiába volt meg a sebessége, széles kanyarokat vett, így végül kilenc századdal lemaradt. Az óriás-műlesiklában is ezüstérmes norvég így is teljesen magán kívül volt az örömtől, nem számított dobogós helyezésre. Szuper-G-ben érezte magát erősebbnek. „Már az óriás-műlesikláson is meglepődtem. De ez. Hát ez nagyon cool. Ez a legbetegebb dolog" – nyilatkozta a norvég Eurosportnak.

Mowinckel menete után Vonn is teljesen összetört, sírva fakadt, úgy vigasztalták a csapatából. Az amerikai 33 évesen minden idők legidősebb síbajnoka lehetett volna. Az nem vigasztalja, hogy a legidősebb érmes azért így is ő lett. 2014-ben sérülései miatt nem tudta megvédeni a címét, és most nagyon készült rá, hogy arannyal menjen haza utolsó olimpiájáról.

Rovatok