Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes hidegvérrel Amerikáé 20 év után a női hokiarany

2018. február 22., csütörtök 09:00

Amióta 1998-ban bekerült az olimpiai programba a női jégkorong, Kanada és az Egyesült Államok válogatottja uralta a mezőnyt: csak ez a két ország nyert eddig, de a döntőbe is csak egyszer jutott be valaki más, 2006-ban a svédek. Az első női címet Naganóban az amerikaiak nyerték, utána viszont négy kanadai arany jött – Szocsiban elég nagy drámával, hosszabbításban nyertek.

Erre tettek rá még egy lapáttal a phjongcshangi döntőben, ahol olyan döntőt hoztak össze, amit sokáig emlegetni fogunk.

Az első harmad legvégén Hilary Knight szerezte meg a vezetést az amerikaiknak, a második harmad viszont kanadáé volt, Haley Irwin két perc után kiegyenlített, majd nem sokkal később Marie-Philip Poulin góljával fordítottak.

A harmadik harmad második felében egy hiba után Monique Lamoureux-Morando egyenlített, így jöhetett 20 perc ráadás. Annak a végén 1,5 percig emberelőnyben volt Kanada, de az amerikaiak elég jól tartották magukat, és szétlövésre mentették a meccset.

Az a kapusokról szólt, az első öt kör után 2-2-vel álltak a csapatok. Ekkor ismétlődtek a lövők, de fordított sorrendben, vagyis a döntő kört Amerika, és Monique Lamoureux-Morando kezdte. A 28 éves hokis hihetetlen hidegvérrel szerzett gólt, sorsdöntő helyzetben kettős cselre vállalkozott, amit aztán hibátlanul meg is csinált: a kapu előtt balra húzta a korongot, majd a lövés előtt még vissza, erre el is feküdt a meccsen egyébként 39 védést bemutató Shannon Szabados, Lamoureux-Morando pedig bevágta a korongot.

A kanadaiak hatodik büntetőjét Meghan Agosta elrontotta, pontosabban Maddie Rooney kivédte, ezzel

1998 után újra olimpiai bajnok lett az amerikai női hokiválogatott.

Egyesült Államok-Kanada 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0) - szétlövéssel

gól: Knight (20.), Lamoureux-Morando (54.), Lamoureux-Davidson (győztes büntető), illetve Irwin (22.), Poulin (27.)

A torna végeredménye

Rovatok