Index Vakbarát Hírportál

166 ezer forint darabja, de 50 évig bírja az olimpiai curlingkő

2018. február 24., szombat 10:31

A curlinghez elég speciális kövek kellenek, különleges minőségű gránit, egyedi tudás kell az elkészítésükhöz. A kő alapanyagát két helyen az Ailsa Craig nevű lakatlan skót szigeten (leírások szerint távolról a sziget pont egy curlingkőre hasonlít) és az észak-walesi Trefor kőbányában fejtik ki. Az olimpián használatos versenyköveket régóta ugyanaz  a pici, manufaktúrára hasonlító cég gyártja le. 

A Kays Curling a Glasgow-tól 50 kilométernyire található Mauchline-ban működik. A családi cégnek van egyedüli engedélye arra, hogy csak az Ailsa Craig-en megtalálható különleges gránitfajtákból fejtsen ki. 

A kő középső részét zöld gránit alkotja, az üzem igazgatója, Mark Callan a Reutersnek azt mondta,  ez egy nyitott struktúrájú kőzet, ami szinte rugalmas az ütközéseknél, ezért pattannak le olyan könnyen egymásról a kövek.

Ez a 60 millió éve képződhetett gránitfajta azonban elég porózus, ha víz vagy jég kerül a kőzetet alkotó részek közé, könnyen széttöredezik, ezért a kő alját nem is ebből, hanem a kék gránitból készítik. A 20 kilós versenykő különböző részeit repülőgépeknél használt epoxigyantával ragasztják össze. 

A cég 2013-ban 2000 tonnányi gránitot fejtett ki, ebből készítettek Szocsira és Phjongcshangra köveket, de még a 2022-es pekingi olimpiára is elég lesz az alapanyag. A skót cég összesen már hat olimpián volt beszállító.

A Kays naponta 8-9 követ gyárt csak le, évente 1800-2000-t adnak el, de az érdeklődés ennél nagyobb, három hónapos is lehet a várólista. Egy kő nem olcsó, 470 font (166 ezer forint), de megéri a pénzét, ötven évig is lehet használni. 

Dél-Koreába már egy éve elvitték a versenyköveket, amit a nemzetközi szövetség tesztelt is egy erre tervezett géppel. Az egyszerre nyolc követ kidobó szerkezettel vizsgálták, hogy milyen messzire és milyen pörgéssel mennek a kövek.

A versenyzők egyébként esküsznek rá, hogy ez a skót kő a legjobb, semelyik másik nem pörög úgy, és ez szerintük is a különleges minőségű gránitnak köszönhető. Az Ailsa Craig-et ezért is tekintik misztikus helynek.

Rovatok