Index Vakbarát Hírportál

A négy tanács, ami összehozta a történelmi aranyat

2018. február 27., kedd 15:11

Kielemeztük már, mit jelentett a kínai edzőnő, Csang Csing szerepvállalása a rövid pályás gyorskorcsolyában, hiszen Magyarország megjelent ebben az olimpiai ciklusban az éremszerzők között. Korábban a short track négy ország belügye volt: Kína, Korea, USA és Kanada.

A magyar váltó zseniális taktikával nyerte a történelmi aranyat, az edzőnő most a Nemzeti Sportnak elárulta, milyen tanácsokat adott a finálé előtt.

Mind a négy meglátás stimmelt, szokás mondani a nagy edzőkről, hogy vizionálják, mi fog történni. 

Arra persze nem lehetett felkészülni, hogy a legesélyesebbnek tartott Dél-Korea elszáll, ráadásul az a Lim csúszik ki, aki a legjobb formában volt, és 1500 méteren ő nyerte a férfiak aranyát.

Az utolsó előtti váltásra érdemes fókuszálni - hetedik perc az Eurosport videóján -, Kanada és Magyarország is új embert küld a csatába egy kör után, míg Kínánál egy fél körrel tovább maradt kint a friss 500-as világcsúcstartó Vu Ta-csi.

A Burjánt leváltó Liu Shaoang ezért őt könnyen előzi az egyenesben, vagy ahogy Knoch Viktor mondta, simán leszedte.

Az utolsó váltásnál, két körrel a vége előtt már együtt váltott mindhárom éremért csatázó ország. Az ezren győztes Girard sebessége nem volt meg Liu Shaolinnal vagy a kínai Hannal szemben. Mindkét nemzet megelőzte, és még a szemüvegét is elveszítette. 

Jól kiérlelt taktika volt.

A magyar váltó sikerére még az elődöntő előtt 51-szeres pénzt fizettek, miután bejutottak a döntőbe, már csak hétszerest, még akkor is a legesélytelenebbnek gondolták a mieinket.

(Borítókép:  John Sibley / Reuters)

 

Rovatok