Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai bajnok a magyar férfi koriváltó

2018. február 22., csütörtök 13:12

Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett.

Kezdjük a legfontosabbal: 1980 után ismét van téli olimpiai érme Magyarországnak.

Mégpedig egy arany!

Ez volt a magyar sport 177. olimpiai aranya, de az első, ami télen született.

A férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó ugyanis az első helyen ért célba a gangneungi Ice Arenában.

Liu Shaoang kezdte az 5000 méteres versenyt, megpróbáltunk vezetni, de Korea ezt pár kör után nem hagyta. 40 kör volt hátra, amikor Kína állt az élre, a magyarok leginkább a harmadik helyen haladtak, 30 körrel a vége előtt Kanada is ritmust váltott, akkor szorultunk először a negyedik pozícióba, de ez csak átmeneti volt.

A 22. körben a nagy favorit Korea elrontott egy váltást, amivel ki is szállt a versenyből, és ez feldobta a magyarokat is.

Három körrel a vége előtt egy nagyszerű váltással, remek taktikával átvettük a vezetést, és már nem is adtuk ki a kezünkből. Akkor még Kanada volt mögöttünk, utána ők is visszaestek.

Liu Shaolin Sándor volt a befutóember, és pár centivel bejött a végén jól hajrázó Kína előtt.

Az eredmény:

1. Magyarország – 6:31,971 (olimpiai rekord)

2. Kína – 6:32,035

3. Kanada – 6:32,282

Mi történt még?

Az 500 méter első negyeddöntőjében Liu Shaolin volt érintett. A magyar versenyző az ezen a távon duplán számító első kanyarból csak a harmadik helyen jött ki, kettővel a vége előtt felgyorsított és előzött, a továbbjutó második helyet már nem adta át, így bekerült a nyolc közé.

Liu Shaoang futama csak harmadszorra rajtolt el, mert először bemozdult a holland, aztán az első kanyarban hárman is elestek. Az utolsó kör kezdetén azonban megelőzte őt belülről a kazah Azsgalijev, ahogy összeértek, mindketten lelassultak. Ennyi pedig elég volt ahhoz, hogy ők ketten kiszálljanak, a holland Breeuwsmaa gond nélkül előzhetett, és bejött a második helyre.

Az ütközésért a magyart látták szabálytalannak, így neki véget ért az egyéni. Ezen a futamon is kiderült, hogy  nem volt kirobbanó formában. Háromszor indult, háromszor látták szabálytalannak.

Bátyja elődöntőjét félbe kellett szakítani, mert miután összerúgtak az ezren győztes kanadai Girarddal, utóbbinak eltörött a pengéje.

A megismételt futamon Liu Shaolin Sándor az első kanyarból a második helyen jött ki a friss világcsúcsot felállító Vu mögött, de Girard megelőzte a második körben, amikor pedig felgyorsított, egy pillanatra elveszítette az egyensúlyát, és többé nem került olyan támadási pozícióba, hogy bekerüljön a négy közé. Liu 500-on nyerte a magyar sport első világbajnoki aranyát 2016-ban, Phjongcshangban ez volt az első olyan táv, amelyiken nem jutott be a fináléba.

A B döntőben imponálóan versenyzett, jól használta az íveket, igazából komoly támadást sem tudtak indítani ellene, és megnyerte. Mindez abban a pillanatban azt jelentette, hogy legalább ötödik. A fináléban rajt-cél győzelmet láttunk, Vu Ta-csing megindult, már előnnyel lépett be az első kanyarba, és megszorítani sem tudta a két koreai, folyamatosan nőtt az előnye.

Vu ezzel megszerezte Kína első aranyát az egész olimpián, és 39,584-gyel újabb világcsúcsot állított fel.

A csalódást keltően szereplő Hvang lett a második, Lim pedig a harmadik, Girard a negyedik helyen fejezte be.

Rovatok