Index Vakbarát Hírportál

A londoni nemzeti galéria odaadja egyik legértékesebb festményét az olimpiára

2019. január 12., szombat 13:56 | aznap frissítve

A 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából kölcsönadja a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a londoni Nemzeti Galéria Japánnak. A világhírű brit múzeum az elmúlt csaknem száz évben mindössze kétszer engedte Londonon kívül bemutatni gyűjteményének egyik legértékesebb darabját, írja az MTI.

A galéria hatvan másik alkotással együtt adja kölcsön a napraforgós képet, írta internetes kiadásában a The Art Newspaper. A művek először a nyugati művészetnek szentelt japán nemzeti múzeumban lesznek láthatók Tokióban 2020. március 3-tól június 14-ig, majd az oszakai nemzeti művészeti múzeumban 2020. július 7. és október 18. között. Az olimpiai játékokat az év július 24. és augusztus 9. között rendezik.

A japán fővárosban egyébiránt látható Vincent van Gogh egy másik napraforgós képe, azt a Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art őrzi.

A kölcsönadás a művek számát tekintve a legnagyobb lesz a londoni galéria kétszáz éves történetében, az alkotások pontos listáját azonban csak ősszel közlik. Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a londoni galéria látogatóinak csalódást okozhat, hogy hozzávetőleg kilenc hónapig nem lesznek láthatók egyes remekművek.

A Nemzeti Galéria 1924-ben tett szert Vincent van Gogh egyik napraforgós csendéletére. A festmény azóta csak 2002-ben és 2013-ban hagyta el Londont, mindkétszer az amszterdami Van Gogh Múzeumnak adták kölcsön.

Rovatok