Index Vakbarát Hírportál

Tusup: Én a sportág alapjait rengettem meg

2019. március 8., péntek 08:42

Shane Tusup a napokban vált el Hosszú Katinkától, ám ahelyett, hogy messzire elkerülné Magyarországot, ismét hazánkban tartózkodik. A Nemzeti Sportnak adott hosszú interjúban a múltról egyáltalán nem, a jövő terveiről viszont annál többet mesélt.

Tusup ezúttal is a sporttal kapcsolatban utazott Budapestre, de nem úszásról volt szó, hanem golfról tárgyalt magyar üzletemberekkel; ahogy fogalmazott, igyekszik összekötni az üzletet, a sportot a dizájnnal és a kreativitással. A volt edző január 16-án jelentette be, hogy golfozónak áll.

Tusup az elmúlt időszakban inkább a családjával töltött több időt, hiszen 2012 óta szinte alig látta a szüleit, ugyanakkor kiemelte, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy Magyarországra jött, hiszen gyakorlatilag ez lett a második otthona. Továbbra is úgy tervezi, hogy életének fontos része marad minden, amit kapott vagy még kapni fog.

Úszóedzőként azért nem akarta folytatni, mert úgy érezte, hogy már annyi mindent elért – háromszoros olimpiai bajnok edző lett, – hogy innen már nem lett volna egyértelmű ezen az úton haladni:

Mi sokkal nagyobb tetteket vittünk véghez, mint valaha gondoltuk: elképzeltük, hogy megérintjük a Mount Everest csúcsát, aztán ott álltunk a tetején!

Tusup véleménye szerint a 2015-ös világcsúcs volt a meghatározó, történelmi eredményt értek el Hosszú Katinkával, amelynek kulcsa egy tudatosan kialakított hozzáállás volt. Tusup brandet, edzésprogramot tervezett, és ezzel értek el fantasztikus eredményeket.

Számára most a golf lett az első. Reggel hétkor már kint van a pályán, és délután kettőig ütöget, aztán délután az edzőterembe vonul. Az edzéseket legalább olyan komolyan veszi, mint amikor az uszodában voltak. Már az első szponzora is megvan, egy észak-kaliforniai cég, annak a pályának a névadója, ahová gyakorolni jár.

Nem hosszú vajúdás után döntött úgy, hogy sportágat vált. A bejelentése előtt egy-két héttel határozott végleg úgy, hogy ezzel folytatja. Magyarországhoz a régi kapcsolatok fűzik még mindig, amelyeket az üzleti élet miatt sem akar félretenni.

A múltról azért annyit mesélt, hogy vannak dolgok, amiket már megbánt. Annyira a munkára koncentráltak, hogy csak a sajtóból értesült többször, hogy valóban van olyan, amit ő is rosszul csinál. Ettől függetlenül szerénytelenül ennyit mondott:

„Én a sportág alapjait rengettem meg. És igazam volt!

Sokan ma is azt mondanák, hogy nem volt, de hány bizonyíték kellene még, hogy végre elismerjék?! Valószínűleg sosem fogják. De szerettem itt lenni és hatást gyakorolni. Értékeltem, hogy az ország életének részese lehetek, hogy hallgathatom a Himnuszt, amit jó lenne a jövőben is, akárcsak tanítani a kicsiket, akik sokat jelentenek, miként az üzeneteik is, amelyeket kaptam az elmúlt egy évben is.”

Az interjú végén Tusup még arról beszélt, hogy miként minden ember, ő is rengeteget változik. Ami nem úgy sikerült, ahogy azt tervezte, azon meg már felesleges bánkódni. Most az új cél, hogy golfvilágbajnok legyen.

Rovatok