Index Vakbarát Hírportál

Wijnaldum bombagólja kellett a hollandok győzelméhez

2019. október 13., vasárnap 20:40

Az 1-0-ra megnyert Magyarország-Azerbajdzsán Európa-bajnoki selejtező mellett még négy másik mérkőzést is rendeztek.

A C csoportban a holland válogatott 2-1-re nyert a fehérorosz válogatott ellen Minszkben. Mindkét gólt a Liverpool középpályása, Georginio Wijnaldum szerezte, aki idén hatalmas formában játszik a válogatottnál, 2019-ben már az ötödik gólját szerezte.

A 32. percben egy holland támadás befejezésre rá jött ki, Quincy Promes beadását öt méterről fejelte a kapuba. A 41. percben, húsz méterről hatalmas bombagólt lőtt a felső sarokba, Alekszand Gutor kapusnak esélye sem volt a kifelé csavarodó labdát védeni.

Az 54. percben Sztanyiszlav Drahun fejesgóljával a fehéroroszok még szépítettek, de egyenlíteni már nem tudtak. A 2-1-es győzelemmel a hollandok fontos győzelmet arattak, amivel nagy lépést tettek az Eb-kijutás felé. Az elbukott 2016-os Eb-, és a 2018-as vb-selejtezők után juthatnak ki  újra egy nagy válogatott tornára.

blr-ned

Az I csoportban az orosz válogatott 5-0-ra nyert Cipruson, így Belgium és Olaszország után a harmadik válogatottként jutott ki a 2020-as Eb-re. Az oroszok már a 9. percben megszerezték a vezetést, Gyenyisz Cserisev a ciprusi térfél közepén szerzett labdát, amit egészen az ötös vonaláig vezetett, majd közelről védehetetlen gólt lőtt a rövid felső sarokba.

Az orosz válogatott már az első félidőben lezárták a meccset. A 23. percben, egy újabb labdaszerzés után Magomed Ozdojev fejezte be góllal a villámgyors orosz kontrát. Öt perccel később egy piros lap végleg eldöntötte a meccs sorsát. Konsztantinosz Laifisz csúnyán, ütemkéséssel rácsúszott Szergej Petrov bokájára, amiért azonnal ki is állították.

A második félidő végére a ciprusi válogatott teljesen szétesett, bő tíz perc alatt három gólt is kaptak. A 79. percben Artyom Dzjuba, a 89. percben Alekszander Golovin szerzett gólt. Végül a 92. percben Cserisev gólja foglalta keretbe az oroszok kiütéses, 5-0-ás győzelmét.

cyp-rus

Az előző világbajnokság házigazdája 1996 óta a hatodik Eb-jére jutott ki, és a jövő nyári Eb-nek is az társrendezője lesznek. Szentpétervár egyike a tizenkét rendező városnak, ezért az orosz válogatott részben hazai pályán játszhat majd az Eb-n. A B csoport meccseit a szentpétervári Kresztovszkij Stadion mellett Koppenhágában, a Parken Stadionban fogják rendezni. Ha a dánok is kijutnak az Eb-re, akkor a dán és az orosz válogatottak ott egy csoportba kerülnek.

Az I csoport másik meccsén az aktuális világranglista-vezető, belga válogatott Kazahsztánban játszott. A Nur-Szultánban, Közép-európai idő szerint 15 órakor kezdődő meccset Michy Batshuayi, és Thomas Meunier góljaival a belgák 2-0-ra nyerték.

A Eb-selejtező leggyengébb válogatottja, San Marino ezúttal is több gólos vereséget szenvedett. A skót válogatott 6-0-ra nyert a Hampden Parkban, így San Marino 0 rúgott, és 43 kapott góllal áll nyolc meccs után. Az első féldőben az Aston Villa középpályása, John McGinn mesterhármast szerzett.

Eredmények:

C csoport:

tabella

I csoport:

tabella

Borító és címlapkép: Georginio Wijnaldum akcióban - REUTERS/Vasily Fedosenko

Rovatok