Index Vakbarát Hírportál

Azt gondolták a tornászról, hogy már nem szűz, ezért a verseny előtt hazaküldték

2019. december 3., kedd 12:12

Egy indonéz tornászlányt azért küldtek haza a november 30-án kezdődött Délkelet-ázsiai Játékok előtt, mert azt gondolják róla, hogy már nem szűz, állítja a családja. Az indonéz sportminisztérium tisztviselői visszautasítják ezt, szerintünk fegyelmi problémák miatt kellett elküldeni a lányt a verseny előtt, írja a Reuters.

A 17 éves Shalfa Avrila Saniának november 26-án kellett elhagynia a Fülöp-Szigetek fővárosát, Manilát, ahol az idei Délkelet-ázsiai Játékokat rendezik, mondta a lány ügyvédje.

Az edző azt mondta a lányomnak, hogy mindig késő estig jár el szórakozni a barátjával, és megkérdőjelezték a szüzességét is

– mondta a lány anyja, Ayu Kurniawati, akit sokkolt az eset, ami után be akarja bizonyítani a lánya igazát.

Az indonéz sportminisztérium pénteken tagadta a vádakat, szerintük lányt a teljesítménye és fegyelmi gondjai miatt küldték haza. Az indonéz Detik című újságnak küldött közleményükben azt írták, hogy ha a sportolót mégis csak azért küldték haza, mert megkérdőjelezték a szüzességét, akkor lépéseket fognak tenni, mivel ez magánügy, aminek semmi köze a sportolók teljesítményéhez.

Shalfa Avrila Sania nyolc éves kora óta tornázik, azóta közel 50 érmet nyert a sportágban. A család tiltakozásul egy levelet is küldött a minisztériumnak, amihez csatoltak egy orvosi jelentést, ami szerint a lány szűzhártyája sértetlen, mondta a család ügyvédje, Imam Muklas.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, ahol a nők szüzességét rendkívül nagyra értékelik, ugyanakkor a fiatalabb generáció körében ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak a házasság előtti együttlét.

Emberjogi csoportok már korábban is ellenezték a szüzesség-tesztet, amin az indonéz nőknek túl kell esniük, ha például a rendőrséghez vagy hadsereghez szeretnének bevonulni. Szerintük ez az eljárás megalázó és teljesen tudománytalan.

Rovatok