Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg elkezdik építeni a Honvédelmi Sportközpontokat

2020. február 17., hétfő 13:50

Áprilisban vagy májusban kaphat építési engedélyt az első öt honvédelmi sportközpont, mondta Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos hétfő reggel az M1 csatornán, írja az MTI. A kormánybiztos emlékeztetett,

a kormány valamennyi járásban szeretne építeni egy honvédelmi sportközpontot.

Ezek közösségi térként is funkcionálnak majd, de elsősorban a lövészeti és önvédelmi sportoknak adnak helyet. Az első öt sportközpont:

Simicskó szerint az átdolgozott Nemzeti alaptantervben (Nat) már hangsúlyosabban jelenik meg a hazafias nevelés, amely a hazához való kötödést erősíti.

A legfontosabb, hogy szeressék a magyar fiatalok a hazájukat; hogyha szeretik a hazájukat, akkor az már könnyen alakítható át tevékeny törődéssé, óvó, védelmező, alkotó közösségé

– mondta Simicskó István.

A Honvédelmi Sportközpontok ötlete egyáltalán nem új keletű. Már 2017-ben kihirdették a nemzeti lőtérprogramot, aminek első és második ütemében összesen 107 Honvédelmi Sportközpont felépítéséről határozott a kormány, ezek közül tizenhatot még 2018-ban kellett volna átadni, csakhogy a projekt olyannyira megcsúszott, hogy eddig még egy sem készült el, hiába minősítették nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűvé az ügyet.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer tavaly májusi hirdetménye szerint akár már a nyár végén hozzákezdhettek volna a Honvédelmi Sportközpont építéséhez ugyanebben az öt városban. A tervek szerint ezek a központok egységes kivitelben készülhetnek el országszerte, a 712,8 négyzetméter alapterületű, 92 fő befogadására alkalmas, földszintes, tetőtér-beépítéses épületek kivitelezésére várta az ajánlatokat a beruházást lebonyolító Beruházási Ügynökség, a BMSK Zrt.

A három nagyobb részből álló Honvédelmi Sportközpontok egy multifunkcionális közösségi termet, egy tantermet és az öltözőket foglalják magukba. Az Államkincstár nyilvános adatai szerint a 2019-es költségvetésben mintegy 7,5 milliárd forintnyi tervezett kiadás szerepelt a megfelelő címsoron, ami igen komoly előrelépés volt a 2018-as  büdzséhez képest, amiben alig terveztek erre a célra kiadást, és végül csak egészen minimális összeget, 170 millió forintot fordítottak a lőtérprogram megvalósítására.

Az persze nagy kérdés, hogy a program első ütemében építendő 40 lőtérre 2017-ben kalkulált 17,5 milliárd forint mire lesz elég, tekintve hogy azóta durván elszálltak az árak az építőiparban, különösen a kormányzati beruházások esetében. Az anyagiakat illetően még fontos információ, hogy a Honvédelmi Sportközpontok szinte teljes mértékben központi forrásból épülnek, az elkészült létesítmények vagyonkezelőjét pedig a Honvédelmi Minisztérium dolga lesz kijelölni. Az önkormányzatoknak csak az államra átruházott telek értékével, illetve a közművesítés költségeivel kell beszállnia a beruházásokba.

A Magyar Közlöny 2019. december 23-i számában esik szó az öt Honvédelmi Sportközpont építéséről. Ebből kiderül, hogy a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettség összege 860 és 883 millió forint között változik. Eszerint a legolcsóbb a bajai, a legdrágább pedig az újfehértói központ lesz.

Rovatok