Index Vakbarát Hírportál

Iránban hivatalos papírt kaptak a válogatott birkózók: egészségesek

2020. március 6., péntek 13:36

A magyar szabadfogású birkózóválogatott négy tagja és két kísérő (köztük Dvorák László kapitány) Iránban edzőtáborozott február 20. és 29. között. Az edzőtábor előre le volt kötve, magyar birkózók a korábbi években is mentek oda, mert Irán a sportág egyik nagyhatalmának számít, ahol remek edzőpartnereket lehet találni.

A két honosított Murat Kuramagomedov és Halidov Gamzatgadzsi mellett például Lukács Botond készült fel ott a március 19-én kezdődő olimpiai kvalifikációs tornára. Nekik még nincs kvótájuk, ezért választották a kemény felkészülést.

A versenyzők és a kísérők azóta már itthon vannak, érkezésük után nem helyezték őket karanténba.

„Végig orvosi kontroll alatt voltak, mindennap alaposan vizsgálták őket, szigorú higiéniai intézkedések mellett használták a termet. Úgy engedték ki őket az országból, hogy kaptak egy hivatalos orvosi papírt, mely szerint egészségesek. Így szállhattak fel a repülőre. Amikor hazajöttek, a reptéren megmérték a lázukat. A szövetség kezdeményezésére itthon is megvizsgálták őket, egészségesek” – mondta az Indexnek a szövetség (MBSZ) sajtófőnöke, Deák Zsigmond.

Hozzátette, egyelőre úgy készülnek, hogy a két hét múlva sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornát megrendezik, de ha a nemzetközi szövetség vagy a hazai védekezést irányító operatív törzs a halasztás mellett dönt, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Az olimpiára a tavalyi világbajnokságon lehetett kvótát szerezni, és még két verseny van – köztük a budapesti –, ahol ki lehet vívni az indulási jogot.

Szerdán derült ki, hogy Magyarországra ért a koronavírus, iráni egyetemisták fertőzötten tértek vissza Magyarországra hazájukból.

Rovatok