Index Vakbarát Hírportál

Forradalmat hozhat a golfba a Hihetetlen Hulk

2020. július 12., vasárnap 10:50

Bryson DeChambeau a forgalomban szemben haladva forradalmasítaná a golfvilágot: amíg ebben a sportágban a többség fogyaszt, addig ő izomnöveléssel próbálkozik. A majdnem 20 kilótól ugyan kevésbé pontos, de így is hatékonyabb, nem csoda, hogy másfél év után újra tornát tudott nyerni.

Jelenleg Bryson DeChambeau tartja lázban az amerikai golfvilágot, aki a koronavírus-járvány utáni karanténból kigyúrva, a tavaly őszi állapothoz képest nagyjából 20 kilóval több bújt elő. Az izomtömeg növelésének három jelentős hatása van DeChambeau játékára nézve:

Fura, de működik

DeChambeau remek formában vágott neki a múlt hétvégi (július 5.) Rocket Mortgage Classic tornának Detroitban, ugyanis az azt megelőző hat versenyén sorban ötödik, második, negyedik, harmadik, nyolcadik és hatodik helyeket szerzett meg februárig visszamenőleg. Detroitban aztán a tornagyőzelem is meglett, másfél év után az első, és  DeChambeau karrierje során a hatodik. 

A 26 éves golfozó a 2019-20-as szezon kezdete előtt döntött úgy, hogy a korábbi, fogyasztásos példákkal szembemenve inkább a tömegnövelés felé fordul. Decemberben az Elnökök-kupáján már a korábbinál 9-10 kilóval nehezebben jelent meg, majd a karantén miatti plusz időt kihasználva otthon sem állt le a fehérjeturmixok és a súlyzók váltogatásával, és az újrainduló szezont 90 kiló helyett már 108-110 kilóval kezdte meg. A különbség olyannyira látványos, hogy a detroiti tornagyőzelméről még az MTI is ezzel a címmel számolt be: „A kigyúrt Bryson DeChambeau győzött Detroitban”. A hatalmas izmok a képek mellett a statisztikában is látványosan jelennek meg:

DeChambeau vezeti a PGA Tour mezőnyét a kezdőütések (drive) hosszát nézve.

Az előnye ugyan nem jelentős, hiszen DeChambeau 323 yarddal (295,5 méter) áll, a második Cameron Champ pedig 322,6 yarddal követi, a páros mögött a harmadik Erik van Rooyen viszont már csak 315,1 yardos átlaggal áll. Champ második helye nem meglepő, az előző szezonban az övé volt a legjobb átlag a PGA Tourban 317,9 yarddal, DeChambeau viszont sosem tartozott a legnagyobb ütők közé, olyannyira, hogy az előző szezonról a mostanira 20,5 yarddal nőtt meg az átlaga, ami hatalmas ugrás.

Az ütésenként 18,7 méteres javulással még az is elviselhető, hogy romlott DeChambeau pontossága: az előző idényben a kezdőütéseinek 65,02 százaléka landolt a lyukhoz vezető útvonalon (fairway), idén viszont eddig csak 61,05 a mutatója ugyanebben a kategóriában, ami csak a 112. helyre jó a PGA mezőnyében. Ennek ellenére az eredményei szerint bőven a legjobb 10-ben van, a világranglistán is a hetedik helyen áll.

A látszólagos ellentét feloldása egyszerű. Ugyan picit több labda száll le a pályáról, de a hosszabb ütéseknek köszönhetően így is hamarabb a lyuk közelébe kerül – lyukanként 1,113 ütést nyer a mezőny átlagához képest pusztán az ütések hossza miatt – tavaly csak 0,42 volt a mutatója ugyanebben –, amivel a második helyen áll Champ mögött. Szintén ennek köszönhető, hogy a tee-től a pázsitig (az elütőhelytől a lyukat tartalmazó területig) a hatodik legkevesebb ütéssel jut el.

Szabadon engedte a Krakent

DeChambeau csak a mitikus lényként, vagyis Krakenként hivatkozik az új, hatalmas ütéseire, amiket Detroitban is csúcsra járatott. 

A történetéhez hozzátartozik, hogy 2015-ben ő lett a golf amerikai történetében az ötödik játékos, aki ugyanabban az évben megnyerte az egyetemi (NCAA) és az amatőr bajnokságot. A korai sikerek után a profik között is kezd beérni, bár tény, hogy pár furcsa jelenet miatt is emlékezetes marad a kaliforniai golfozó játéka.

2018-ban például a British Openen reagált a (többnyire) higgadt golfozók között ritkán látható csalódottsággal, de még a detroiti győzelme idejére is jutott egy fura eseménysor. Az egyik gyengébben sikerült ütése után a kamera végigvette, ahogy kidühöngi magát, majd DeChambeau emiatt kérdőre vonta az operatőrt, hogy mi szükség van arra, hogy egy gyenge pillanatában végig őt vegye. Úgy vélte, ez árt az imidzsének. 

Határ a csillagos ég?

A fentebb már említett hatalmas ütéseknek is köszönhetően 350,6 yardos átlagot hozott össze a detroiti tornán DeChambeau a kezdőütésekkel, ami rekord a PGA Tour esetében. Korábban Tiger Woods tartotta azt 341,5 yarddal a 2005-ös British Openről.

Viszont egy ennél is nagyobb rekord is meglehet neki: a PGA Tour történetében a szezonra nézve 321,4 yard a legnagyobb átlag, amit Hank Kuehne ért el még 2003-ban. DeChambeau 323-mal, Champ 322,6-tal áll, tehát mindketten előzik a rekordert, bár még van hátra elég torna a szezonból.

Átalakítottam a testem, átalakítottam a hozzáállásomat, és úgy szereztem tornagyőzelmet, hogy egészen más stílusban golfoztam. Elég jó érzés ezt látni. Remélem, ez majd inspirációt ad sokaknak

– mondta a július 5-i tornagyőzelme után DeChambeau, aki ha így folytatja, harmadszor is ott lehet a PGA Tour rájátszásában, a FedEx Cupban.

Források: 538 | Washington Post

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Gregory Shamus

Rovatok