Index Vakbarát Hírportál

Maradandó károsodást is okozhat a koronavírus az élsportolóknak

2020. november 11., szerda 09:54

Körültekintően kell újrakezdeni a testedzést a koronavírus-fertőzésen átesett sportolóknak – erre figyelmeztetett dr. Sári Csaba, a Wáberer Kardiológiai Centrum sportkardiológiai ambulanciájának vezetője. Az egyelőre nem ismert, hogy a vírus konkrétan milyen maradandó egészségügyi károsodásokat okozhat, de az elővigyázatosság mindennél fontosabb.

Magyarországon október végéig több mint 800 igazolt sportoló fertőződött meg a koronavírussal az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) adatai szerint. A tünetmentes vagy enyhe tünetes sportolók esetében sem ajánlott a testmozgás újrakezdése két-három héten belül, a különböző szívproblémák kialakulásának megelőzése érdekében pedig részletes kardiológiai vizsgálat javasolt – derült ki a Wáberer Kardiológiai Centrum közleményéből. Nem véletlenül:

a tapasztalatok szerint a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegek 30-40 százalékánál szívproblémák lépnek fel.

Az OSEI ajánlásai alapján a versenyengedély tünetmentes sportolók esetében legkorábban négy héttel később adható ki, tünetes sportolóknál pedig 6 hét az ajánlott. Az otthoni edzésekkel is óvatosan kell bánni, véli Sári Csaba, a WKC sportkardiológiai ambulanciájának vezetője.

Ha tünetmentes vagy enyhe tünetes egy sportoló, ami 24 órán belül múló panaszokat jelent, két hét pihenés javasolt. Magával az edzéssel is lehet szívizomgyulladást provokálni. A versenyengedélyt legjobb esetben is három hét múlva lehet visszakapni. Ha súlyos lefolyású a betegség, akkor a versenyengedély visszaadása 4-6 hét, de a 3 hét pihenőt akkor is ajánljuk. Alacsony intenzitású, pulzuskontrollos testmozgást javaslunk erre az időszakra, a megszokottnál enyhébb terhelést

– fogalmazott az Index megkeresésére Sári Csaba.

Ha egy sportoló az orvosi ajánlások ellenére előbb elkezdi az edzéseket, súlyos következményekkel szembesülhet.

A konkrét szövődményeket egyelőre nem tudjuk megmondani, inkább azt szeretnénk elkerülni, hogy tartós vagy végleges szívizom-károsodás alakulhasson ki, ami a sportoló életszínvonalát ronthatja, de akár bele is halhat. Az egészségkárosodást és a szívhalálra utaló hajlamosító tényezők meglétét igyekszünk kizárni. Még nincs egy éve, hogy ez a vírus velünk van. Az egyéb okból fellépő szívizomgyulladásos eseteket ismerjük, más vírus is okozhat ilyet, ebből vannak tapasztalatok. A 35 év alatti sportolóknál a hirtelen szívhaláloknál a 3-4. helyen szerepel a szívizomgyulladás, mint kiváltó ok

– tette hozzá a sportkardiológus.

Gondolhatnánk, hogy a táplálékkiegészítők és vitaminok még erősebbé és ellenállóbbá teszik az élsportolók szervezetét, ám Sári Csaba figyelmeztet: veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Az extrém terhelés gyengítheti az immunrendszert, a sportolók gyakran érintkeznek másokkal, ráadásul zárt helyen – ezek így együttesen fokozzák a rizikót az ő esetükben. Önmagában a sport erősíti az immunrendszert, de az élsportolók az előbb említettek miatt fogékonyabbak egy-egy fertőzés összeszedésére, mint egy amatőr sportoló. Az élsportolók is a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Ugyanakkor országonként eltérhetnek a sportorvosi ajánlások: Cristiano Ronaldo például a pozitív tesztjét követően alig több mint két héttel később már újra pályára lépett, de Zlatan Ibrahimovic is gyorsan legyőzte a vírust és visszatért.

Az, hogy külföldön milyen sportorvosi háttér van, milyenek az ajánlások mondjuk, Olaszországban, az nem pontosan ismert. Valószínűleg alapos vizsgálatokon estek át, és megállapították, hogy nincs maradandó károsodásra utaló jel, így térhetett vissza a pályára – utalt a Juventus kiválóságára Sári Csaba. – Idehaza a pozitív tesztet követően legkorábban három héttel lehet kiadni a versenyengedélyt. A koronavírus nincs velünk elég régóta ahhoz, hogy egyértelmű bizonyítékokra alapuló orvoslásról beszélhessünk. Mi az elővigyázatosságra törekszünk.

(Borítókép: Válogatott sportolók a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián az olimpiai bajnokok arcképcsarnokának megnyitóján 2020. szeptember 28-án. – MTI/Koszticsák Szilárd)

Rovatok