Index Vakbarát Hírportál

Karnyújtásnyira a csoportgyőzelemtől

2020. november 15., vasárnap 22:49

Kiegyenlített meccset vívott egymással Magyarország és Szerbia a labdarúgó Nemzetek Ligája ötödik fordulójában. Az eddig nyeretlen vendégek szereztek vezetést, de Kalmár pazar góljával egyenlítettünk, és az utolsó kör előtt az éllovas oroszokkal azonos számú, nyolc ponttal állunk a második helyen. Ha szerdán megverjük a törököket, és Oroszország nem győzi le Szerbiát, meg is nyerjük a 3. csoportot.

Mielőtt bárki is bedőlne az utóbbi napokban nemcsak a közösségi média különböző platformjain, hanem még önmagukat szakembereknek tartó pojácák kommentárjaiban is elharapózott ostobaságnak, miszerint a Nemzetek Ligája mérkőzéseinek az égvilágon semmi jelentősége sincs, és ezeket a meccseket mindenki a háta közepére kívánja, sietve szögezzük le: cseppet sem mindegy, milyen eredményeket érünk el vasárnap Szerbia és szerdán Törökország ellen. December 7-én ugyanis Zürichben megtartják a 2022-es világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását, és a kalapokat a Coca-Cola világranglista november 26-i állása szerint alakítják ki. Ötvenöt ország indul harcba a kontinensünknek fenntartott 13 helyért, majdnem kétszer olyan nehéz lesz kijutni a vb-re, mint az Eb-re – pedig az sem volt egyszerű.

Ha Szerbiát legyőzzük, már biztosan legalább másodikok vagyunk a B osztály 3. csoportjában, de még elsők is lehetünk.

De ennél is fontosabb, hogy az esetleges győzelmekkel a játékosok és ezzel együtt a csapat önbecsülése, önbizalma tovább erősödik, ahogy ezt Marco Rossi szövetségi kapitány hangsúlyozta.

Az összeállítás egy kissé különös volt Gulácsi, Orbán, Sallai, Fiola és Szalai Attila távollétében, de a Dibusz – Kecskés, Lang, Botka – Bese, Sigér, Nagy Ádám, Kalmár, Holender – Szoboszlai – Nikolics tizenegy egyáltalán nem tűnt gyengének, sőt, a bevetésre kész trióval, a meccsnek egyaránt változást adni képes Könyvessel, Gyurcsóval és Negóval, az Izland elleni hősök közül kettővel kimondottan ütőképesnek tűnt a Belgrádban egyszer már 1-0-ra legyőzött szerbek ellen.

Az október 11-én Belgrádban 1-0-ra győztes magyar válogatott kezdője tehát öt helyen változott, a szerbeké pedig (Dmitrovics – Milenkovics, Szpajics, Gudelj – Radonjics, Lazovics, Lukics, Makszimovics, Risztics – Jovics, Tadics) haton. A két szövetségi kapitány sem lehetett ott a Puskás Arénában a kispadon, Marco Rossi még nem gyógyult fel koronavírus-fertőzéséből (Gera Zoltán helyettesítette), Ljubisa Tambakovics pedig éppen az ellenünk elvesztett meccsen összeszedett eltiltását tölti. 

Mivel a csoportban az oroszok 3-2-re kikaptak a törököktől, győzelem esetén Nikolicsék az élre ugorhattak. 

Az MLSZ ízléses műsorfüzetet bocsátott ki a mérkőzésre, amelyben a magyar himnusz szövege szerbül és törökül is olvasható. A szerb fordítás Rátgéber László mesteredzőnek, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójának a műve...

Az első helyzet Jovics előtt adódott, de szerencsére elpattant tőle a labda a kapunk előtt, igaz, Lang is megtolta egy kicsit hátulról a szerbet... Nem volt öldöklő az iram, a 11. percben látványos magyar akció végén Bese beadását tisztázták szögletre a szerb védők. Két percre rá Szoboszlai az izlandiak ellen lőtt gólját próbálta másolni, de blokkolták a magyar sztár lövését. 

A 17. percben Radonjics a bal szélen betört a kapunk elé, lefutotta Kecskést, elfektette a védőket, és a labdát okosan visszahúzva 11 méterről a jobb sarokba lőtt, 0-1. Hát igen, nagyon hiányzott Willi Orbán a védelem tengelyéből... A 23. percben Szoboszlai távolról rálőtt egy szabadrúgást, de a kapus résen volt. Ahogy Dibusz is a másik oldalon Tadics helyzeténél. 

A 31. percben Szoboszlai 25 méteres szabadrúgása a sorfalat is érintve csúszott szögletre, majd másfél perc múlva ugyanonnan lőtt kevéssel mellé, ahonnan csütörtökön bevette Izland kapuját. A 36. percben az eddigi legnagyobb helyzeetünket Szoboszlai hagyta ki, Nagy Ádám beadását 8 méterről, előrevetődve fejelte, pontosan Dmitrovics kezébe. 

A 39. percben végre megvolt az egyenlítés. Kalmár kényszerítőzött Nikoliccsal, pompás tempóban kapta vissza a labdát, és tíz méterről, jobban a bal sarokba gurított, 1-1. Ezzel nagyjából véget is ért az első félidő.

A második játékrész első helyzete Radonjics előtt adódott az 52. percben, de a szerb gólszerző ezúttal mellé fejelt. Egyáltalán nem látszott, hogy a szerbek jobbára rangosabb bajnokságokban és csapatokban játszanak, mint a mieink, a pályán nem volt különbség. Az 58. percben Nikolicsot Könyves váltotta, Sigért pedig Nego. Ahogy ezt bevezetőnkben meg is előlegeztük. Egy percre rá Holender szédületes cselsorozattal az alapvonalig jutott, de beadásába beleléptek. Egy gyors magyar kontra sokat ígért, Kalmár Könyveshez játszott, de belgrádi gólszerzőnk érthetetlenül kihozta a helyzetből a labdát. A 68. percben Holendert Hangya váltotta. 

Úgy tűnt, egyik csapat sem szomorú az 1-1 miatt, pedig ahhoz, hogy a sorsunk a saját kezünkben maradjon, győznünk kellett volna. Igen ám, de inkább a vendégek játszottam fölényben a meccs hajrájában. Aztán nekünk volt egy helyzetünk a 76. percben Szoboszlai remek, jobb külsővel csavart passza után, de a szerb kapus védett. A 78. percben az elfáradó Szoboszlai Schäfer, Besét pedig Gyurcsó cserélte. A 81. percben Jovics lábában volt a meccslabda, de fordulásból leadott lövése tíz centivel elkerülte a jobb alsó sarkot. Az utolsó percekben a mi kapunk előtt pattogott a labda, de sikerült  kihúzni újabb kapott gól nélkül.

A döntetlen igazságos, válogatottunk megannyi kulcsjátékosa nélkül is egyenlő ellenfele volt a jó erőkből álló szerbeknek, és megőrizte esélyét a szerdai, Törökország elleni hazai zárás előtt a csoportgyőzelemre. 

Nemzetek Ligája B osztály, 3. csoport, 5. forduló:

Magyarország–Szerbia  1-1 (1-1). Puskás Aréna, zárt kapu, vezette: Nyberg (svéd). Gólok: Kalmár (39.), ill. Radonjics (17.)

A csoport állása:

1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 8, 3. Törökország 6, 4. Szerbia 3.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok