Index Vakbarát Hírportál

Sorozatban ötödször jutottak ki hölgypólósaink az olimpiára

2021. január 23., szombat 21:15 | aznap frissítve

Lélegzetelállító kezdés után, Keszthelyi Rita világklasszis játékával és a 20 éves Magyari Alda remek kapusteljesítményével 13-10-re legyőzte a magyar válogatott a házigazda Olaszországot a trieszti olimpiai selejtező elődöntőjében, és ezzel kijutott Tokióba! Athén óta mindig ott vagyunk az ötkarikás tornán, megszakítás nélkül ötödször.

Azt gondolom, hogy hazai pályán az olaszok esélyesebbek és a csapatnak fejlődnie kell az e héten nyújtott teljesítményhez képest, de meg tudja ugrani ezt a magasságot. Bízom abban, hogy a lányoknak helyén lesz a szívük és amit pénteken újraépítettünk, az stabilan fog működni szombat este.

Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta a fentieket a szombati, Olaszország elleni elődöntőt megelőzően a vlv.hu szakportálnak. És valóban a házigazda győzelme fizetett volna kevesebbet a fogadóirodáknál, egyfelől a hazai pálya előnye miatt, de azért is, mert a görögök elleni csoportmeccsen, csütörtökön tényleg csapnivalóan pólóztak Keszthelyi Ritáék.

A női vízilabda 2000-es olimpiai bemutatkozását leszámítva 2004 óta mindkét válogatott ott volt mindegyik ötkarikás viadalon. Ám most, hogy egymás ellen ugrottak vízbe Triesztben a ki-ki meccsen, egyiküknek megszakadt a szép sorozata.

A mérkőzés előtt a magyar táborban nem örültek, hogy megkapták az egyik bírónak az izraeli Matan Schwartzot, aki a múltban többször is tevékenyen hozzájárult a magyar-olasz mérkőzéseken a mieink vereségéhez. Ugyanakkor biztató statisztikai adat volt, hogy amióta, öt éve Bíró a szövetségi kapitány, mindig megvertük az olaszokat vb-n, Eb-n. 

Előzőleg lejátszották a holland–görög elődöntőt, ezen úgy győztek 7-4-re a hollandusok, hogy félidőben még a hellének vezettek 4-3-ra, de nagyszünet után már nem tudtak gólt szerezni.

Nagyszerűen kezdett a magyar válogatott, Szilágyi Dorottya 28 másodperc elteltével előnyből megszerezte a vezetést. sőt, egy hosszú átadással Keszthelyi Rita helyzetbe került, és akciógóllal alakította 2-1-re az állást, ez volt csapatkapitányunk 21. gólja a tornán. Majd jött Magyari Alda bravúros védése, szóval, ennél jobb kezdést el sem képzelhettünk volna! Mi több, Keszthelyi a harmadik perc végén távolról bombázott a bal sarokba, máris 3-0! Magyari kapuja bevehetetlen vár volt, a 20 éves dunaújvárosi kapus beállítása Bíró kapitány részéről telitalálatnak bizonyult. Főleg, hogy Garibotti a lécre vágott egy ötméterest! A nyolcadik percben aztán csak-csak megszületett az első olasz gól Tabani révén, 3-1-es vezetéssel fejeztük be a negyedet.

Eddig a játékvezetésre sem lehetett panasz, Szűcs Gabriellára pedig végképp nem, mert másfél perc elteltével rosszkéz-oldalról, előnyből beverte a negyedik gólunkat. Magyari ötméterest védett, eddig két olasz büntető maradt ki! És amikor Illés Anna akcióból a rövid felső sarokba bombázott, már 5-1 volt az állás ide. Aztán Magyari egy pillanatra megingott, bevédte Marletta lövését, majd Bianconiét is, és máris meleg lett a pite, 5-3-ra feljött a házigazda, ennyi lett a félidő eredménye. 16 percre voltunk Tokiótól...

A második félidőt Keszthelyi fantasztikus gólja nyitotta, ez volt a világ egyik legjobb játékosának a harmadik gólja a meccsen, a 23. a tornán. Tabani gyorsan szépített 6-4-re.  Majd Marletta egy ejtéssel 6-5-re, sajnos egyre magabiztosabbak lettek az olaszok. De Rebecca Parkes előnyből parádés húzással lehűtötte a kedélyeket, 7-5. Bianconi egy gólra hozta fel a házigazdát, de erre Szilágyi bombagóllal, Keszthelyi pedig közeli találattal felelt, és 9-6-nál kezdtünk megnyugodni. Főleg, mert Magyari visszatalált első félidei formájához. A negyed utolsó gólját Palmieri húzta be, 9-7 volt az állás az utolsó nyolc perc előtt.

Keszthelyi ötödik gólja volt az eddigi legszebb, 10-7-ről már csak nem engedjük ki a meccset... Bár Marletta szépített, de Leimeter Dóra visszaállította a háromgólos előnyünket. Illés Nusi gólja pedig már azt jelentette, hogy behozhatatlanná dagadt az előny, a 12-8 olimpiát ért. Palmieri csavargólja már csak szépségtapasz volt a taljánoknak. Azért Keszthelyi még beverte önmaga hatodik gólját, csak hogy 13-9-re alakuljon az állás. A végeredményt Marletta állította be csavargóllal. 

Magyarország–Olaszország 13-10 (3-1, 2-2, 4-4, 4–3)
Gólok: Keszthelyi 6, Szilágyi 2, Illés 2, Szűcs, Parkes, Leimeter, ill. Marletta 4, Tabani, Bianconi, Palmieri 2-2.

Vasárnap 20 órakor Magyarország–Hollandia döntő lesz, amelynek már nincs igazán jelentősége, mert mindkét válogatott kijutott Tokióba. Az olimpiai torna tíz résztvevője tehát megvan:  Ausztrália, Dél-Afrika, Kína, Hollandia, Egyesült Államok, Spanyolország, Oroszország, Kanada, Japán, Magyarország.


(Borítókép:  Szilágyi Dorottya. Fotó: Marcel ter Bals / BSR Agency / Getty Images)

 

Rovatok