Index Vakbarát Hírportál

Kitömtük a hollandokat is, ez már a hab a tortán

2021. január 24., vasárnap 21:50

Fantasztikus teljesítménnyel fejezte be a magyar női vízilabda-válogatott Triesztben az olimpiai selejtezőt. Miután szombaton az olaszok 13–10-es legyőzésével már megváltotta Bíró Attila kapitány alakulata a tokiói repjegyét, vasárnap az immár tét nélküli döntőben Hollandiát is legyőztük 13–11-re, így tornagyőztesként utazhatnak haza Keszthelyi Ritáék.

Döntőbeli ellenfelünk, Hollandia a pekingi olimpia bajnoka volt, de aztán mind a londoni, mind a riói játékokról lemaradtak a tulipánosok. Ennek ellenére nem menesztették Arno Havenga szövetségi kapitányt, és meg is lett az eredménye: a mieinkkel együtt kvalifikáltak Tokióra a trieszti selejtezőből. 

A vasárnapi döntőnek nem volt már komolyabb tétje, legfeljebb annyi, hogy a majdani eredmény valamelyest befolyásolja az olimpiai csoportbeosztást. 

A fináléból csak 35 másodperc telt el, Garda Krisztina máris bevarrta az első gólt, de a korábban a Szentest és az UVSE-t erősítő Catherina Van der Sloot az ellentámadásból egyenlített. Rebecca Parkes azonban visszaszerezte nekünk a vezetést, de megint gyorsan egalizáltak a hollandok Köning révén. A következő gólt Gurisatti Gréta szerezte előnyből, a védekezésre túl sok gondot nem fordítottak a csapatok, ez abból is látszott, hogy Van der Kraats milyen könnyedén alakította 3–3-ra az állást. Gurisatti gólját még érvénytelenítették, de aztán a torna kiemelkedő játékosa, Keszthelyi Rita is feliratkozott, 4–3-ra visszavettük a vezetést. 

A második negyedet Van der Kraats előnygólja vezette be, a menetrendszerű választ Leimeter Dóra adta meg büntetőből (5–4), majd először a meccsen két góllal vezettünk Szűcs  Gabriella találatával. Nem sokáig, Sleeking beverte az ötödik holland gólt a rövid felsőbe, 6–5-tel vonultunk nagyszünetre.

Van der Kraats 6–6-ra egyenlített, de erre Garda egy, Rybanska Natasa két góllal reagált, 9–6-nál nagyon szépnek tűnt a világ. Ekkor már Gangl Edina védett, remekül, Keszthelyi pedig 10–6-ra alakította az állást. De jött Megens, majd Van der Kraats, utóbbi negyedik gólját lőtte, és hirtelen már csak két gól volt az előnyünk (10–8). De Illés visszaállította a háromgólos fórt. Keuning lövése valahogyan becsorgott. Gardáé szintén, maradt a három gól. Aztán csak kettő, mert az ellenfél gólzsákja, Van der Kraats ötödször is betalált. De Leimeter bombagólja már a győzelmet jelentette, hiába szépített Keuning.

Ezzel Magyarország megnyerte az olimpiai selejtezőtornát, amivel megfejelte szombati, elődöntőbeli bravúrját, amivel kivívta a tokiói részvételt. 

Olimpiai selejtező, döntő: Magyarország–Hollandia 13–11 (4–3, 2–2, 5–3, 2–3). Gólok: Garda 3, Rybanska, Keszthelyi, Leimeter 2-2, Parkes, Gurisatti, Szűcs, Illés, ill. Van der Kraats 5, Keuning 3, Megens, Sleeking, Van der Sloot.

A 3. helyért: Görögország–Olaszország 10–4

(Borítókép: A magyar női vízilabda-válogatott Triesztben 2020. január 24-én. Fotó: Marcel ter Bals / BSR Agency / Getty Images)

Rovatok