Index Vakbarát Hírportál

Van Dijk szétszakadt térde vet árnyékot a liverpooli derbire

2021. február 20., szombat 09:25

A Derby della Madonnina talán nagyobb szám ezen a hétvégén, hiszen azon a Serie A első és második helyezettje (Inter, Milan) csap össze vasárnap a San Siróban, de azért a Mersey partján is lesz egy városi rangadó. Még ha csak a hatodik fogadja is a hetediket az Anfielden. Végtére is ez már a 238. liverpooli derbi, de csak az első Virgil van Dijk tavaly október 17-én a Goodison Parkban elszenvedett horrorsérülése óta. Ami meghatározta a Premier League címvédőjének egész szezonját.

Amikor a 11. percben Jordan Pickford, az Everton kapusa széttárt lábaival ollóba fogta és megcsavarta Virgil van Dijk jobb  térdét, a Liverpool-szurkolók kollektív felszisszenését még Budapesten is hallani lehetett.

Michael Oliver játékvezető természetesen a sípjába fújt, csakhogy a jogosnak tűnő tizenegyes és a piros lap felmutatása helyett les miatt kifelé ítélt szabadrúgást.

Három hónappal később, amikor nyilatkozott Oliver Holtnak, a Daily Mail újságírójának, már volt annyi kurázsi a bíróban, hogy elismerje: talán rossz döntést hozott.

A les les volt, az nem vitás, a VAR-szobából ezt az információt kaptam, tehát büntetőt nem ítélhettem, viszont a súlyos sérülést okozó durvaságért ki kellett volna állítanom Pickfordot.

(A mérkőzés 2–2-es döntetlennel ért véget, mert Oliver az utolsó pillanatban les miatt érvénytelenítette Jordan Henderson győztes gólját.)

Persze egy esetleges piros lap sem tette volna semmissé a világ legjobb védőjének, a Liverpool-védelem oszlopának elülső keresztszalag-szakadását, amelynek következtében valószínűleg az egész szezonra kidőlt a 29 éves holland. Aki egyébként január közepe óta már labdás edzéseket is végez Dubajban, de szó sem lehet arról, hogy bő négy hónappal a horrorsérülése után visszatérjen a pályára. 

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere nem hinné, hogy az októberi incidens rányomná a bélyegét a ma (szombaton) 18.30 órakor kezdődő mérkőzésre:

Azért az jó, hogy nem két-három héttel Virgil sérülése után találkozunk az Evertonnal. Ma, négy hónap elteltével már nem hinném, hogy az az eset járna a játékosok fejében. A derbi különleges alkalom, tudásunk legjavát kell nyújtanunk, ennyi az egész, ennek nincs már köze Virgil sérüléséhez.

Az Everton 2010 óta nem tudta legyőzni a Liverpoolt, Klopp még veretlen a városi rivális ellen abban az öt és fél évben (tizenkét mérkőzésen), amióta a vörösök menedzsere, és az Anfielden hétből hatszor legyőzte a kékeket. Most is erre készül, jóllehet a „szokásos” sérültek – Van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez – mellett még Diogo Jota, Fabinho és James Milner játékára sem számíthat. Viszont Naby Keita, aki legutóbb decemberben játszott, amikor 7–0-ra megverték a Crystal Palace-t, ismét bevethető. 

Gomez és Van Dijk együtt végzik a rehabilitációt:

Ha már a statisztikáknál tartunk: a Liverpool több mint két hónapja nem tudott nyerni az Anfielden, akkor, december 16-án a Tottenhamet verte 2–1-re. Az utóbbi három ligameccsét elveszítette a ’Pool, és ha nincs a Lipcse elleni 2–0 a Puskás Arénéban a BL-nyolcaddöntőn, akkor most roppant keserű szájízzel várhatnák Szalahék a derbit. Dacára annak, hogy az Everton 22 éve nem tudott győzni az Anfielden. Ez legutóbb 1999 szeptemberében sikerült, emlékezetes mérkőzésen. Már a 4. percben megszerezte a vezetést az Everton Kevin Campbell góljával. Attól kezdve csontzene hangjai csendültek az Anfielden. A 75. percben Westerveld, a ’Pool kapusa és Jeffries, a vendégek csatára összeverekedett, mindketten piros lapot kaptak, ahogy nem sokkal később a csereként beállt Steven Gerrard is. Maradt a 0–1-es végeredmény:

A két csapat között legendásan hűvös a viszony annak ellenére, hogy az Anfieldet és a Goodison Parkot, a két stadiont alig 800 méter, konkrétan a Stanley Park zöld felülete választja el egymástól. Megannyi liverpooli családon belül okozott már kibékíthetetlen ellentétet, sőt, haragot, hogy az egyik fivér a vörösöknek, a másik a kékeknek szurkol.

Mindenki emlékszik Bill Shankly, a legendás Liverpool-menedzser aranyköpésére, akit megkérdeztek, mit csinálna, ha az Everton játszana a kertjében. „Behúznám a függönyt”, felelte csípőből a Vörös dinasztia alapítója. 

Hogy mennyire utálják egymást a vörösök és a kékek, arra még egy bizonyíték: amióta Premier League a Premier League, 57-szer találkozott bajnokin a két csapat, és a bírók 22 piros lapot osztottak ki ezeken a meccseken. Többet, mint bármelyik két együttes mérkőzésén... 

Klopp alig várja már az összecsapást: 

Klassz dolog, amikor kilencven percre a futball válik a legfontosabb dologgá a világon, különösen az ilyen nehéz időkben. Carlóval a kispadon sokat erősödött az Everton, talán soha nem álltak olyan közel hozzánk, mint most. A tabellán feltétlenül – utalt Klopp arra, hogy a Liverpool a hatodik, az Everton a hetedik, három pont csak a különbség, de a mai vendég egy meccsel kevesebbet játszott. 

Carlo Ancelotti, az Everton menedzsere nem számíthat legjobb védőjére, a Barcelonát is megjárt Yerry Minára. A kolumbiai válogatott játékosa a múlt héten a Manchester Citytől elszenvedett 3–1-es vereség közben sérült meg. Számíthat viszont az olasz maestro a brazil Allan és az angol válogatott csatár Dominic Calvert-Lewin játékára. A Liverpool védelmének tengelyében a Puskás Arénában remekül bemutatkozó Ozan Kabak játszhat párban Jordan Hendersonnal. 

Mindenki tud a Liverpool hármas vesztőszériájáról a PL-ben, no de olyasmi mikor fordult elő legutóbb, hogy zsinórban négyszer kapjon ki a csapat? Nos, nem tegnap... 2002-ben, a néhai Gerard Houllier idejében szenvedtek sorozatban négyszer vereséget. 

A valószínű összeállítások:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Henderson, Kabak, Robertson – Shaqiri, Thiago, Wijnaldum – Szalah, Firmino, Mané

Everton: Pickford – Keane, Holgate, Godfrey, Digne – Doucoure, Davies – James Rodríguez, Sigurdsson, Richarlison – Calvert-Lewin

Rovatok