Index Vakbarát Hírportál

A NOB Brisbane-ben rendezné meg a 2032-es olimpiát, a MOB meglepődött

2021. február 25., csütörtök 20:37

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) meglepve értesült arról a szerdai hírről, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, és ezért „célzott párbeszédet” kezdeményezett az ausztrál várossal – írja az MTI. 

A MOB csütörtökön kiadott közleményében azt írta:

Semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal.

A hazai olimpiai bizottság kiemelte, hogy „a Budapest2032 Bizottság február 23-i alakuló ülésén sok szó esett arról, hogy az olimpiák pályázási formája jelenleg nem pontosan definiált”.

Ahogy az odaítélés folyamata sem egyértelmű, úgy a bejelentés valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk továbbhaladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet

– kommentálták a történeteket.  

A NOB szerdán jelentette be, hogy az előzetes felmérések alapján Brisbane a preferáltja, és ezért tárgyalásokat kíván folytatni a lehetséges rendezésről. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája.

Brisbane és Budapest mellett érdeklődését jelezte még az 2032-es olimpia iránt Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, míg a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik.

Rovatok