Index Vakbarát Hírportál

Katar nem adja fel, kitart a 2032-es olimpia rendezési szándéka mellett

2021. március 5., péntek 20:07

Annak ellenére is kitart a 2032-es nyári olimpia megrendezése mellett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt szerdán közölte, az ausztráliai Brisbane-t részesíti előnyben.

A Katari Olimpiai Bizottság (COQ) közleményben hangsúlyozta: 

Katarnak hatalmas tapasztalata van a nagy sportesemények lebonyolításában, és ez a következő években tovább növekszik a 2022-es labdarúgó-világbajnoksággal, a 2023-as vizes világbajnoksággal, és cselgáncs-világbajnoksággal, illetve a 2030-as Ázsiai Játékokkal.

 A COQ jelezte azt is, hogy „célzott párbeszédet" kezdeményez az ausztrál várossal. 

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik.

Katar mellett Németország is jelezte érdeklődését a 2032-es olimpia megrendezése iránt, de végül nem kezdett tárgyalásokat a NOB-bal. Az érdeklődők között van Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.

A pályázati kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest 2032 bizottság létrehozásáról. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke akkor elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a NOB hét évvel korábban, azaz 2025-ben dönt majd a 2032-es helyszínről, tehát a pályázó városoknak jelen rend szerint legkésőbb 2023-ban jelezniük kell pályázati szándékukat.

Rovatok