Index Vakbarát Hírportál

Tóth Zita történelmet írt a banskói lejtőkön

2021. március 8., hétfő 20:52

Tóth Zita, a Vasas 18 éves sízője – aki a Fullsport SE-vel készül – a 17. helyen végzett Banskóban, az alpesisí ifjúsági világbajnokságon szuper-óriásműlesiklásban, ami minden idők legjobb magyar eredménye korosztályos vb-ken.

Minden idők legjobb magyar korosztályos eredményét érte el hétfőn Tóth Zita az alpesisí ifjúsági világbajnokságon a bulgáriai Banskóban.  A Fullsport SE-vel készülő 18 éves Vasas-síző pénteken szuper-óriásműlesiklásban a 17. helyen zárt, mintegy 40 világranglista ponttal jobb eredménnyel, mint jelenlegi FIS világranglista pontja.

Most már ez a magyar versenyzők legjobb helyezése az ifjúsági világbajnokságok történetében.

Zita több mint egy éve nem indult SG-versenyen, erre a versenyszámra eddig csekély edzéslehetősége volt, így eredménye ebből a szempontból kiváltképp figyelemre méltó. A mögötte végző amerikai versenyző, A. J. Hurt a Jasnában rendezett GS-világkupa versenyről érkezett, ahol 22. helyezett volt, amely mutatja a banskói mezőny erősségét. Kedden az óriásműlesiklásban folytatódik a nők számára a verseny Banskóban.

  A magyarokat a 17 éves Úry Bálint (Fullsport SE), Tóth Zita és a felnőtt világbajnokságon nem indított 17 éves Beszterczey Kristóf  képviseli Banskóban Szepesi Bertold edző kíséretében. Idén változott az ifjúsági VB lebonyolítási rendje, nem rendeznek sem lesiklásban, sem alpesi kombinációban versenyt.

A férfi szuper-óriásműlesiklásban nem álltak még rajthoz a magyar férfi versenyzők az ifjúsági világbajnokságon, mert idén nem tudtak gyorsasági számra edzeni, óriásműlesiklásban azonban remekül helyt álltak (Úry Bálint 30. és Beszterczey Kristóf 42. helyezés, U18-ban első és ötödik hely), műlesiklásban Úry Bálint (20. hely, U18 2. hely) eredménye egészen kiemelkedő.

Hasonló eredmények korábban nem születtek, mindkét technikai versenyszámban ilyen eredményeket még egy magyar sem ért el, megközelítően hasonló jó helyezést utoljára ifi vb-n Kékesi Márton szerzett még (műlesiklás 2012 Roccaraso, összesítettben 38., U18-ban 1. helyezés, illetve műlesiklás 2013-ban Mount St. Anne/Kanada összesítésben 25.).

  Az ifjúsági vb-n persze nehéz jó eredményeket elérni, a mezőny nagyon erős, és egy ifjúsági vb-n a fiatal magyarok számára hasonló hátrányok alakulhatnak ki, mint a felnőtt vb-n (+26 mp, +34,42 mp, +45,26 mp).  Azonban bár a verseny hasonló nehézségű, mint egy világkupa, felnőtt vb vagy Európa-kupa, a rutinszerzés mellett itt a nemzeteknek az ifjúsági olimpiai kvóták kiharcolása is a cél, hiszen az ifjúsági világbajnokságokon a Marc Hodler Kupa eredményei alapján szerzik meg a nemzetek a következő generáció számára az ifjúsági olimpiai kvótákat.

Rovatok