Index Vakbarát Hírportál

Elhallgattatnák az első transznemű olimpikon ellenfeleit

2021. május 7., péntek 12:59

Forrnak az indulatok a 43 éves Laurel Hubbard körül, aki az olimpiák történetének első transznemű résztvevője lehet. Az új-zélandi súlyemelő ugyan még nem szerzett kvótát, de hazája szövetsége szerint az összes kritériumnak megfelel, így valószínűleg ott lesz Tokióban.

Hubbard 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, nemváltását követően két évvel pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

Ezt több szakember is kifogásolta, mondván, aki biológiailag férfiként megy keresztül a pubertáskoron és az érési folyamatokon, annak alapból olyan előnyei lehetnek a nőkkel szemben, amelyeket egy ilyen szabályozás nem kompenzál. A NOB meghallgatta a tudományos álláspontot, és módosításokat tervez a konfliktusok megelőzése, valamint a biztonság érdekében. A végső szempontrendszert a szervezet az adott sportág nemzetközi szövetségével együtt dolgozza ki.

Tracey Lambrechs, Hubbard honfitársa, egyben ellenfele volt az, aki szót emelt az ügyben, és aggodalmát fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban.

Rendkívül csalódott vagyok, és főleg azt az új-zélandi nőt sajnálom, aki miatta fog lemaradni az olimpiáról. Folyamatosan az egyenlőségért harcolunk, erre pont ezt veszik el tőlünk. Több női versenytársam is megkérdezte, hogy mit tehetnénk. A válasz az, hogy sajnos semmit, mert amint hangot adnánk a véleményünknek, arra utasítanak, hogy hallgassunk el.

Nemcsak Új-Zélandon, de egész Óceániában megosztja a versenyzőket Hubbard jelenléte. 2018-ban a Nemzetközösségi Játékokon az ausztrál szövetség mindent elkövetett annak érdekében, hogy megakadályozza az indulását, a szervezők azonban közbeléptek. Egy évvel később a Csendes-óceáni Játékokon győzött a 90+ kilogrammosok kategóriájában, amivel óriási botrányt váltott ki a térségben.

Rovatok