Index Vakbarát Hírportál

Várnától Bordeaux-ig mozognak egyet a gyerekek

2021. június 10., csütörtök 12:57

Június 11-én az Európai Unió tagállamaiból bárki becsatlakozhat és részt vehet a DigitalTesiLIVE! program keretén belül elérhető innovatív online testnevelésórákba. A Digitális Jólét Program három különböző magyar városból, három magyar iskolából közvetít online testnevelésórákat labdarúgás, kézilabda és kosárlabda sportágakban, egyedülálló módon, valós idejű sportanalitikai adatokkal kibővítve.

Először kerül sor erre az eseményre, ami Európában is úttörőnek számít

– kezdte az Indexnek Dénes Ferenc, a Digitális Sport Tudásközpont vezetője.

Az iskola utolsó hetében megszervezett, rendhagyó online testnevelésórához bárki csatlakozhat az ország bármelyik iskolájából. A DigitalTesiLIVE! 2021. június 11-i programja iránt az EU tagállamaiból is nagy érdeklődés mutatkozik, ezért nemcsak magyar nyelven, hanem angol alámondással is követhető lesz a testnevelésóra. A diákok valós időben részt is vehetnek az órákon, amelyek több kamera közvetítésében, streamingszolgáltatás révén jutnak el a végső felhasználókhoz. A tanév utolsó napján ez egy kellemes, országokon átívelő élményprogram lehet minden diák számára.

A program azonban nem csak egy „egyszerű” streamingszolgáltatás, hanem módszertani bemutató is a testnevelés digitális támogatásának illusztrálására. A testnevelési órák felépítésükben követik az európai gyakorlatot, mozgásanyaguk nem tartalmaz olyan elemeket, amelyeket a testnevelő kollégák vagy a tanulók már ne ismernének, illetve ne végeztek volna korábban. A 45 perces órák egyediségét a főrészt játékos gyakorlatai adják.

A testnevelés digitális oktatásával foglalkozunk, és jött az ötlet, hogy jó lenne, ha egy online oktatásba egész Európából be lehetne csatlakozni. Nagyon jó volt a fogadtatása, és végül az Európa-bajnokság nyitónapját tűztük ki dátumnak. Ahogy szerveztük, úgy lett egyre nyilvánvalóbb, mekkora potenciál van ebben a kezdeményezésben. Alapvetően két szálról kell beszélnünk, az egyik a testnevelésóra: Várnától Bordeaux-ig mozogjanak egyet a gyerekek. Közösen játszhatnak, vegyünk például egy kislabdahajítást, amiben össze lehet vetni egy várpalotai meg egy stuttgarti gyerek eredményét, vagy lehet örülni annak, hogy egy kalocsai kislány a saját korosztályában milyen jó eredményt ért el. A másik fontos terület, hogy ez digitálisan hogyan támogatható: élményszerűbb, élvezetesebb, a gyerekek számára vonzó program legyen a testnevelésóra.

Az esemény pedig előfutárként is szolgálhat.

Kárpát-medencei magyar iskolák sokasága jelentkezett be a rendezvényre, így azt is ki lehet próbálni, hogy az anyaországból közvetített oktatás hogyan működhet a jövőben.

Az iskolák előzetesen a https://digitaltesilive.eventcloud.hu/registration.html felületen tudnak regisztrálni. A diákok a testnevelési órákon szokásos sportruházatban sportolhatnak, a részvétel semmilyen különleges előképzettséget, képességet, tehetséget, korábbi felkészítést nem igényel, ugyanis a terhelést a testnevelő kollégák a 13-14 éves gyerekekre optimalizálták, de fiatalabb korosztályok bejelentkezése esetén a mozgásanyag életkornak megfelelő könnyített végzésére is lehetőség nyílik; a cél az örömteli, felszabadult mozgás, élménysportolás és közösségi érzés erősítése.

Program:

9:00–9:45: kézilabda – Győr

Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Kollégium

10:00–10:45: kosárlabda – Budapest

Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium

11:00–11:45: labdarúgás – Debrecen

Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma

Az online testnevelésórákat a Digitális Jólét Program honlapján lehet élőben követni:

https://digitalisjoletprogram.hu/digitaltesilive

A program a Digitális Jólét Program keretében működő Digitális Sport Tudásközpont, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Európa Tanács együttműködésének eredményeként valósul meg.

(Borítókép: Hatodikos diákok kosárlabdáznak testnevelésórán a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézmény tornatermében 2013. szeptember 4-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok