Index Vakbarát Hírportál

Már a rendőrség is vizsgálja a sportlövők tragikomédiáját

2021. június 21., hétfő 17:28

A Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) elnöksége hétfőn, másodfokon két évre tiltotta el Sidi Pétert, amiért a márciusi indiai világkupán jogosulatlanul bement a később pozitív doppingmintát szolgáltató Péni István szobájába. A bejelentésre a szervezet sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen váratlanul Sidi is felbukkant. Az Index vele és Nagy György elnökkel beszélgetett az esemény után.

Ember legyen a talpán, aki képes követni azt, ami a magyar sportlövők háza táján zajlik lassan három hónapja. Nemcsak az események sorozatát, hanem az epizódok számát is nehéz fejben tartani.

Az országos (és nemzetközi) botrány azzal robbant ki, hogy a magyar csapat nem volt hajlandó kiállni a döntőre az Újdelhiben zajló világkupán, ugyanis Péni István és Pekler Zalán megtagadták a versenyzést, mert Sidi Péter a kérésük ellenére sem volt hajlandó változtatni a fegyverén. A vita középpontjában az úgynevezett bipodalkatrész állt, amelyet Sidi nem a pozícióváltás utáni beállításhoz, hanem súlyként használt a puskáján, ezt pedig a nemzetközi szövetség (ISSF) ellenőre is jóváhagyta. 

A történet hatalmas port kavart, az ISSF delegáltja úgy fogalmazott az ESPN-nek, hogy több évtizedes pályafutása során még sosem tapasztalt ilyet. 

Ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor íme egy újabb szál:

Péni István pozitív doppingmintát adott Újdelhiben, aki aztán a magyar szövetségnek bemutatott egy videofelvételt, amelyen az látszik, hogy egy magyar sportoló bemegy az ő szobájába, és csak 45 perccel később jön ki.

Az esetet a hazai és a nemzetközi szövetség is kivizsgálta, mindkét szervezet arra jutott, hogy szabotázs történt, így Péni nem kapott eltiltást, a világ- és Európa-bajnok Sidit viszont a MSSZ első fokon egy évre eltiltotta. Fontos leszögezni, hogy továbbra sem bizonyított tény, hogy Sidi Péter keverte bele a Furosemid nevű vízhajtót Péni D-vitaminjába, a büntetés azért járt, mert illetéktelenül hatolt be más szobájába.

Sidi fellebbezett, az MSSZ elnöksége viszont nemhogy helyt adott ennek, hanem két évre súlyosbította az ítéletet. Mindez június 21-én, hétfőn történt, az ülés után pedig közös sajtótájékoztatót tartott Nagy György elnök, Sinka László főtitkár és Győrik Csaba szövetségi kapitány.

Az eseményen Nagy bemutatta az ominózus videót, amelyen valóban látszik, hogy két férfi (Péni István és édesapja) 10:20-kor elhagyja a szobáját, hogy a tranzitbusz elvigye őket az edzésre, 10.36-kor pedig egy harmadik férfi bemegy ugyanabba a szobába, és csak 11.21-kor jön ki. 

Az elnök azt is elmondta, hogy Sidi elismerte, valóban ő látható a felvételen, viszont ezt azzal indokolta, hogy Pénitől kapott belépőkártyát, és csak azért ment be, hogy a telefonján játsszon, sőt Péni azt is megígérte neki, hogy „visszaszökik” hozzá a lőtérről. Ráadásul Sidi vallomásában ott is lehet ellentmondást találni, hogy azt mondta, először március 24-én beszélt Pénivel a világkupán, ez az eset viszont 18-án történt.

A magyarázat értelmezését az olvasóra bízzuk, mindenesetre az elnökség szkeptikusan fogadta. Péni egyébként hazahozta Újdelhiből a vitaminokat, amelyeket a Testnevelési Egyetem laboratóriumában bevizsgáltatott, az eredmény pedig kimutatta a Furosemidet, amely egyrészt tiltott szer, másrészt nem természetes összetevője a kapszulának. A hivatalos álláspont szerint a vitaminokat egyértelműen manipulálták.

Az ügyben a rendőrség is nyomoz, ezzel kapcsolatban Nagy újságírói kérdésre elmondta, hogy ugyan szerették volna megvárni az ítéletet, de a saját ismeretei és a bizonyított sportszerűtlenség alapján nem kockáztathattak meg hasonló eseteket a jövőre nézve, ezért tiltották el Sidit.

A sajtótájékoztatón egyébként Sidi Péter is megjelent ügyvédjével, Sándor Elekkel, előbbit Nagy szívélyesen üdvözölte, majd sajnálatát fejezte ki, hogy a két korábbi fegyelmi tárgyaláson Sidi nem volt ott.

Erre az Indexnek úgy reagált Sándor, hogy először azért nem jelent meg a sportlövő, mert az ülés határozatképtelen volt, ő pedig értesítette védencét, hogy felesleges elmennie. A másodikat pedig az Európa-bajnokság idejére szervezték, amelyen Sidi annak ellenére is részt vett, hogy a magyar szövetség eltiltotta, ő azonban a román delegáció tagjaként utazott el, felesége ugyanis román színekben versenyez.

A történet pikantériája, hogy az eszéki kontinensviadalon Péni István megvédte Európa-bajnoki címét légpuskában.

Nagy György: A fiatalok provokáció áldozatai lettek

Érdekes lehet az is, hogy Sidi edzője, Pintér László az elnökség hétfői ülése előtt egy négyoldalas levelet küldött el több sajtóorgánumhoz, amelyben biztosra vette, hogy tanítványa kétéves eltiltást fog kapni. Hosszasan sorolta benne Péni István bűnlajstromát, az egész ügyet pedig koncepciós eljárásnak nevezte. Az Index erről is megkérdezte Nagy György elnököt.

Sidi Péter és edzője a koncepciós jelzővel illette az eljárást . Mi a véleménye erről?
Csak azt tudom mondani, hogy a cégem is másfél millió forinttal támogatta az egyesületüket, bennem nincs olyan érzés vele kapcsolatban, amiért ezt kellene mondania. Most viszont sajnos átlépett egy olyan határt, ami számomra elfogadhatatlan.

Honnan tudhatták előre, hogy két évre fogják súlyosbítani az ítéletet?
A június 14-i ülésen már mondtam az elnökség tagjainak, hogy szerintem a fegyelmi bizottság megengedő volt az ügyben, és hogy kettő évet fogok javasolni. Ez az én javaslatom volt, és nem Sidi Péter ellen szólt, az én világomban elfogadhatatlan dolog történt.

Péni Istvánról is lehet tudni, hogy van vaj a füle mögött, mégis olyan, mintha a szövetség kettős mércét alkalmazna a szankcionálásnál.
Kicsit más műfaj az, amikor egymásnak fricskákat adnak, mint ez, ahol komoly sportszerűtlenség történt. Nem kell büszkének lenni arra, amit ott csináltak, kértem őket, hogy csapattársakként tekintsenek egymásra, főleg az olimpia évében. Ezt nem tették meg, abban egyetértek, hogy ebben mindketten felelősek.

Vannak homályos dolgok a döntővel kapcsolatban is. Például ki nevezte be a csapatot?
Nem a Magyar Sportlövők Szövetsége, erre tudok hivatalos dokumentumot is mutatni. A nevezésről a számla is később érkezett meg. Sidi Péter beszélte rá a többieket, a fiatalok pedig ott hibáztak nagyot, hogy később kiléptek, de úgy gondolom, hogy provokáció áldozatai lettek.

De nemcsak ők, hanem a magyar sportdiplomácia is, hiszen felülbírálták egy nemzetközi bíró ítéletét.
Ez nem így történt. A fiatalok megkérték Sidi Pétert, hogy ne használja a bipodot, ha velük lő egy csapatban. Nem mondták, hogy szabálytalan, azt viszont nem szerették volna, hogy Péter itthon majd azt mondhassa, hogy „bezzeg most jó volt a bipodja”. Ezt egyszer már eljátszotta velük, ezért kérték, hogy vegye le. 

Az első napon megtette, a másodikon viszont nem, ez provokáció. 

Ez három hónapja történt, a kedélyek pedig nemhogy nem csillapodtak, hanem egyre hangosabb tragikomédiába torkollott a helyzet. Hová fajulhat még és mi lehet a megoldás?
Amikor lezárul a rendőrségi eljárás. Arra nincs ráhatásom, nem ismerem, hogy egy ilyen ügy hogyan zajlik. Néhányan voltak már benn tanúként, azt nem tudom, Pétert behívták-e már. Remélem, hogy minél hamarabb véget ér.

Mi a terv arra, hogy a szakág visszaállítsa az itthoni és a nemzetközi renoméját?
Csak reménykedni tudok abban, hogy a kiutazó csapat sikeresen szerepel, az pedig azt mutathatja, hogy helyreállt a dolog. De például Sidi a 2000-es és 2004-es olimpián is feszültséget gerjesztett. Sajnálom, hogy az ő személyisége ilyen, nagyszerű sportlövőről van szó, de ez most sajnos nekem elfogadhatatlan.

Sidi Péter: Engem akarnak feláldozni egy Péni-botrányban

Állítólag előre tudták, hogy két évre súlyosbítják az eltiltását. Ezek után, gondolom, semennyire sem lepte meg az ítélet.
Ez már előre le volt tárgyalva, Nagy György elnök úr mindig így vezeti le a tárgyalást vagy támadást. Nem érdekli a törvény, a kormányhatározatok, diktatúra van a sportlövészetben. A 2020-as országos bajnokságon Péni István miatt káoszba fulladt a döntő, mert szabályellenes óvássorozatot indított.

Ezután Nagy György meghívott egy online megbeszélésre, amelyet ítélethirdetéssel kezdett, miszerint Péni hibázott, de Sidi a bűnös.

Én nem követtem el semmit, nem én akadályoztam meg a döntő szabályos lefolyását, az akkori ítéletet pedig azóta is lobogtatja mindenhol, hogy még jobban büntethessen. Már akkor elkezdte hegyezni azt a ceruzát, amivel aláírta most az ellenem zajló törvényellenes koncepciós eljárást. Innentől csak jogi úton tudom magam megvédeni sajnos.

Nagy György azt mondta, hogy anyagilag is támogatta az ön egyesületét.
Igen, a 2016-os olimpia után felhívtam a figyelmét arra, hogy az egyetlen sportegyesület, amely pontot szerzett Rióban sportlövészetben, nem részesül semmilyen műhelytámogatásban. Valószínűleg ezt kompenzálta utólag a saját cégén keresztül, ami egyébként minimális a sportágban fellelhető összegekhez képest.

Ön szerint miért van az, hogy rendre önt marasztalják el?
Érdekek vannak a háttérben. Az a kérdés, hogy ki a feláldozható. A válasz az, hogy akinek kevés van hátra a pályafutásából. Neki kell elvinnie a balhét. Engem akarnak feláldozni egy Péni-botrányban. Amikor megszereztem a kvótát, sokan figyelmeztettek arra, hogy a szövetség ezt el akarja majd venni.

De a szövetségnek nem az az érdeke, hogy egy olimpiára minél ütőképesebb csapatot állítson össze?
Az eredményesség sosem számított. Ha így lett volna, megfontolták volna az olimpiai bajnok Varga Károly javaslatát. Legyenek lefektetve a válogatási elvek, hogy ne legyen vita. Ugyanígy a versenyzők és a szövetség kötelezettségei és jogai. Nem történt meg, Varga Károly pedig lemondott alelnöki pozíciójáról, akárcsak több vezető, mert nem akartak ebben a mocsárban maradni.

Mi a következő lépés? Mire számít a rendőrségi eljárással kapcsolatban?
Erről csak itt értesültem. Ha történik valami, közlöm a médiával.

Van még arra esély, hogy fog lőni magyar színekben?
Én szeretnék, de most jogi úton kell harcolnom. A sorozatos lejáratókampány miatt, amit Nagy György folytat ellenem, nem maradt más választásom. Két eljárást is befogadott a Fővárosi Törvényszék, mert csak így tudom megvédeni magamat.

Tervezi, hogy rendezi a viszonyát a szövetséggel és Péni Istvánnal?
Valamit rendezni kell, de amíg a szövetség és az elnök engem támad és fel akar áldozni, addig csak jogi úton tudok védekezni.

Jelenleg itt tart az utóbbi évek legnagyobb botránya, már ami a sportvilágot illeti. Az biztos, hogy a tokiói csapatnak Sidi Péter nem lesz tagja, Péni István viszont igen, akitől ráadásul érmet – érmeket – is remélhetünk. Egész biztosan nyugodtabban fog versenyezni, hiszen Sidi távollétében nem lesz feszültség, ami hátráltathatja. 

Ami pedig Sidit illeti, a fél ország árgus szemmel figyeli az eljárást és azt, hogy milyen eredmény születik. Mindenesetre nagyon nem fest jól, hogy bement Péni szobájába, ahol eltöltött 45 percet, és ahol aztán Péni később manipulált vitaminokat szedett be. A magyarázata pedig finoman szólva is véleményezhető.

A hazai és a nemzetközi szövetség már kimondta a verdiktet, ám ha a rendőrség is bebizonyítja, hogy Sidi „megmérgezte” Pénit, az már bűncselekmény. 

Tudjuk, hogy a negatív reklám is reklám, az 1994-es téli olimpián az addig szinte teljesen érdektelen női műkorcsolya nézettsége rekordokat döntött az Egyesült Államokban. De az országnak, a sportágnak és a szövetségnek aligha hiányzik egy új Tonya Harding – Nancy Kerrigan-sztori.

( tokiói olimpiára készülő Péni István sportlövő a Nemzeti lőtéren 2021. június 17-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Rovatok