Index Vakbarát Hírportál

Csiszár Jenő ötlete volt Benedek Tibor emléktáblája

2021. június 27., vasárnap 15:56

Pénteken az olaszországi Reccóban sétányt neveztek el az egy éve elhunyt, sokak által minden idők legjobbjának tartott olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tiborról.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az ünnepség után újabb bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, melyben azt írja: 

sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik, az egyébként méltóságteljes megemlékezést is provokációra használják.

Mint írja, sokan azt emelték ki, hogy Benedek Tiborról előbb neveztek el közterületet Olaszországban, mint nálunk – vagyis az olaszok ápolják a nagyszerű bajnok emlékét, a magyarok pedig nem.

Ezzel szemben az igazság az, hogy az emléktábla Csiszár Jenő milánói főkonzul ötlete volt, a kezdeményezést a magyar Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya támogatta, a tábla Magyarországon készült el, a programot mi szerveztük és finanszíroztuk. És természetesen az is igaz, hogy – a Benedek Tiborért rajongó – olaszok rögtön a kezdeményezés mellé álltak és mindenben segítettek

– írta, hozzátéve, hogy ez egy olyan esemény volt, ahol a résztvevők a könnyeikkel harcolva emlékeztek meg a csapattársukról, barátjukról, arról az emberről, akit tiszteltek. Az eseményt Benedek Tibor családja engedélyezte, részt is vettek rajta. 

Elkeserítő, hogy egyesek még Benedek Tibor nevét is feszültségkeltésre, provokációra akarják felhasználni. A bajnok nekünk példát mutatott. Legalább próbáljunk meg méltóak lenni az emlékéhez

– zárta bejegyzését az államtitkár. 

A játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor 2020. június 18-án halt meg súlyos betegség után. Mindössze 47 éves volt.

Rovatok