Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinkának Tokió volt az utolsó nagy versenye?

2021. szeptember 14., kedd 16:14 | aznap frissítve

Meglehet, a nem éppen kirobbanó tokiói szereplés – 400 méter vegyesen ötödik, 200 vegyesen hetedik hely, 100 méter háton középdöntőbe sem jutott – is szerepet játszik abban, hogy Hosszú Katinka egyelőre hátat fordít az uszodának. A Blikk legalábbis arról ír, hogy könnyen lehet, befejeződött a háromszoros olimpiai bajnoknő úszókarrierje. Megkerestük Wladár Sándort, a MÚSZ elnökét, valamint Sós Csaba szövetségi kapitányt.

Blikk arról ír, hogy már nem az élsport a legfontosabb Hosszú Katinka életében, a háromszoros olimpiai bajnok úszóklasszis továbbra sem versenyez, Olaszországban pihen, és szabadidejét szerelme és edzője, Gelencsér Máté társaságában tölti. A lap szerint Hosszú úszóként biztosan nem vesz részt a jelenleg Nápolyban zajló ISL profi sorozat idei küzdelmeiben, s ebben az évben már egyáltalán nem is fog versenyezni. Állítólag azt sem tervezi, hogy a novemberi kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon, majd a decemberben Abu-Dzabiban sorra kerülő világbajnokságon megméresse magát.

A lap azt is meglebegteti, hogy a tokiói olimpia volt Hosszú pályafutásának utolsó versenye, az úszónő érdemben már visszavonult. 

Mondjuk az, hogy nem versenyez az ISL-ben, önmagában még nem jelent sokat, hiszen Milák Kristóf vagy Kapás Boglárka is mellőzi ezeket a futamokat. Hosszú esete persze izgalmasabb, hiszen ő klubtulajdonos (Iron Team), és annak idején tevékenyen részt vett Konsztantyin Grigorisin ukrán milliárdossal az ISL létrehozásában. 

Ami tény, hogy Hosszú valóban Itáliában tartózkodott párjával, egyszersmind edzőjével, Gelencsér Mátéval, és Velencéből – a szerelmesek városából – posztolt fotókat az Instagramra.

Előzőleg pedig Firenzében jártak, amely városba – nem csoda... – bele is szeretett az olimpiai bajnoknő.

Közben azonban a szerelmesek már hazajöttek Olaszországból, de arról nincs hír, hogy vajon Hosszú tényleg befejezte-e, vagy csak hosszabb pihenőt tart, ami után vesz egy nagy levegőt, és újból belevág a kemény edzésekbe. 

Ha így tenne, abban már nem lenne segítségére Nagy József, a legendás szakember, aki Hosszú mellúszótréningjeit koordinálta, lévén ennek az úszásnemnek a specialistája. (Annak idején az amerikai Mike Barrowmant világcsúcshoz és olimpiai bajnoki címhez segítette 200 méter mellen.)

Hosszú ugyanis szeptember elsejei hatállyal felmondott Nagynak, azzal az indokkal, hogy munkája okafogyottá vált, és ezt a döntést Wladár Sándor, a magyar úszószövetség elnöke is szentesítette, azaz Nagy már nem kap fizetést. Erről az érintett azt mondta, neki amúgy is csak a tokiói olimpia végéig szólt a szerződése. 

A fenti körülmények azt látszanak valószínűsíteni, hogy csakugyan nem játszik már akkora szerepet Hosszú életében az úszás, mint azelőtt. Hiszen amióta befejeződött az olimpia, egyfolytában utazgatnak, előbb Kaliforniába látogattak el, most pedig Itáliába. 

Hogy az ISL-lel mi lesz, azt nem tudni, a Blikk szerint Grigorisin még tavalyról tartozik Hosszúnak, ami könnyen lehet, hiszen a vállalkozás vélhetően erősen veszteséges.

Ha már a vállalkozásoknál tartunk: az Iron Swim Budapest vezetőedzője Gelencsér Máté édesapja, a gazdasági vezető Gelencsér Máté édesanyja, és Gelencsér Máté testvére is trénerként dolgozik a klubban. 

A folytatás tehát bizonytalan, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke sem tud semmi biztosat, míg Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a 32 éves úszónőnek lassan el kéne döntenie, újból beleáll-e a kemény edzésekbe, vagy tényleg ennyi volt. Persze egy két hónapos pihenő az olimpia után még bőven belefér.

De mindentől függetlenül – hangsúlyozta Sós – Hosszú mindenképpen az úszósport történetének kiemelkedő alakja marad, az eredményeit – világcsúcsait, három olimpiai bajnoki címét és a kilenc vb-, valamint a tizenöt Eb-aranyat – már senki sem veheti el tőle. Illetve a világcsúcsokat talán igen, de azok annyira jók (2:06,12 perc, illetve 4:26.36 perc), hogy eddig még senki sem ért a közelükbe. 

A Blikk cikkével kapcsolatban kerestük Hosszú Katinka menedzsmentjét, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(Borítókép: Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás előfutamában a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 29-én.  Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok