Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hazudtak az öttusa fejesei!

2021. november 12., péntek 08:24

Újabb sokkoló cikk jelent meg az olimpizmus ügyeiben kiválóan tájékozott nemzetközi honlapon, az insidethegames.biz portálon. Az írás szerzője, Liam Morgan nem kevesebbet állít, mint hogy Klaus Schormann és az öttusát idestova három évtizede a szakadék felé kormányzó UIPM-vezérkar magától határozott a lovaglás törléséről a tusák közül, nem igaz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kényszerítette volna erre a 75 éves elnököt.

Az UIPM, a sportág nemzetközi szövetsége egy olyan dokumentumot juttatott el a végrehajtó bizottság tagjaihoz, amiben az állt, hogy a lovaglás úgymond kivezetése mögött – túl azon a botrányon, amely Tokióban történt a német Annika Schleu balsikerű lovaglása után – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ultimátuma áll, miszerint a NOB nem fogad el olyan javaslatot a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, amiben bármilyen formában szerepel az öttusa között a lovaglás. 

„Csakhogy a NOB jelezte, nem ez a helyzet, a döntést ugyanis teljes egészében az UIPM-re bízza.”

Szó szerint ez áll az insidegames.biz jeles munkatársa, Liam Morgan csütörtöki írásában. A jól informált brit újságíró így kezdi cikkét:

Kissé ironikus, hogy az UIPM egy olyan sportágat irányít, amelynek a nevében a modern szó szerepel.

Az öttusának ugyanis a legtöbb nyelvben – így az angolban is – modern pentatlon az elnevezése.

Merthogy nem sok modern fedezhető fel annak a szervezetnek a tevékenységében, ami homályos és színfalak mögötti módszerekkel pöckölte ki a lovaglást a tusák közül a 2024-es párizsi olimpiát követően. Az UIPM tevékenysége iskolapéldája annak, hogyan lehet egy sportágat irányítani idejétmúlt módszerekkel, totálisan elszakadva azoktól, akik miatt létrejött: maguktól a sportolóktól

– folytatódik a cikk.

Az írás rámutat: fejétől bűzlik a hal, az UIPM elavult, megöregedett mivoltának maga az elnök, a 75 éves Klaus Schormann a szimbóluma, akit ha újraválasztanak a november 27–28-án esedékes következő UIPM-kongresszuson, akkor 32 éven át fogja vezetni a szövetséget 2025-ig, 1993 óta. Márpedig nem kétséges, hogy a szavazógépezet ismét megválasztja Schormannt. 

Schormann puszta léte a felhívás arra, hogy a nemzetközi szervezeteket ne irányíthassák élethossziglan az elnökök. Sokan azt mondják, a kontinuitás, az állandóság a hatékony munka feltétele, de ez nem igaz. Éppen ellenkezőleg: az állandó változás a vezetőségben lenne az a faktor, amely garantálja a folyamatos megújulást. 

Nem csoda, hogy az aktuális olimpiai bajnokok vezetésével az élsportolók megvonták bizalmukat az idős német elnöktől. 

Schormann most, a nemzetközi felháborodás hatására konzultációra hívta a sportolókat, amit pénteken akar megtartani online formában. Csakhogy mindez már túl késő és túl kevés. Hiszen a döntést, a lovaglás törlését már meghozták. Így az egész csak szépségtapasz lenne. 

Jellemző a kétségbeesett kapkodásra, az összevissza szövegelésre, hogy Schormann a Schportschau.de nevű német portálnak azt nyilatkozta, már megszületett a döntés arról, melyik diszciplinát szúrják be a száműzött lovaglás helyére. Aztán egy nappal később cáfolta ezt az információt.

Eközben világszerte folyik a munka a sportolók és az öttusa legendái részéről, hogy nyomást gyakoroljanak az UIPM és a NOB vezetőire a lovaglás megmentése érdekében. És persze azért, hogy november végén az UIPM-kongresszus leváltsa Schormannt és udvartartását az UIPM éléről. 

A magyar öttusasport krémje, Dr. Török Ferenc és Fábián László olimpiai bajnokokkal az élen, a jelenkor kiválóságaival péntek délután 14 órakor sajtóértekezletet tart a Tattersallban, aminek Save Modern Pentathlon – Mentsük meg az öttusát! a szlogenje. 

Talán még nem késő. Nagy kár, hogy a magyar szövetség csak ímmel-ámmal, fél szívvel áll a mozgalom mellé, és a MÖSZ vezetői nem lesznek ott a pénteki megmozduláson. 

(Borítókép:  Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke a Volán Fehérvár SC öttusázói Börgöndi úti komplexumának bejárásán, Székesfehérváron 2021. március 25-én.  Fotó:  Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok