Index Vakbarát Hírportál

Akik elhomályosították Elvis Presley-t

2021. december 3., péntek 12:10

Graceland. Elvis Presley húszezer négyzetméteres varázsbirodalma. Mostanáig erről volt híres a Tennessee állambeli Memphis, de csütörtök este óta másról is emlékezetes a 650 000-es város a Mississippi partján. Itt aratta az NBA történetének legnagyobb különbségű győzelmét a helyi Grizzlies csapata. Ráadásul úgy, hogy legjobb sztárjátékosa térdficam miatt nem is léphetett pályára...

Már akkor sejteni lehetett, hogy valami komoly dolog van készülőben, amikor De’Anthony Melton – kicsoda?! – első hét dobása kivétel nélkül a gyűrűbe szállt. A 23 éves, 188 centis hátvéd akkorát zsákolt Isaiah Roby, a vendég Oklahoma City Thunder játékosának feje felett, hogy a sérült Ja Morant, a Grizzlies vezére táncolni kezdett a partvonal mellett.

Ezzel már 40–25-re vezetett a házigazda, de a legrosszabb még bőven hátra volt. Mármint a vendégeknek.

Jaren Jackson Jr. – ő még csak 22 éves – is szinte hibátlanul célzott, az első félidőben 15 pontig jutott, végül 27 ponttal fejezte be a meccset, ő volt a legeredményesebb. Jacksonnak nagyon megy, amióta Morant megsérült, utolsó három meccsén 23 pontot és hat lepattanót átlagolt.

Ahogy peregtek a percek, egyre csúnyább lett a meccs. Mármint az Oklahomának. A vendéglátó az első félidő utolsó tizenkét dobásából mind a tizenkettőt a kosárba küldte. Félidőben már 36 pont volt a differencia. 72–36, éppen kétszer annyi pontot szerzett a Memphis, mint ellenfele. 

A harmadik negyed közepén Brandon Clarke bevágott egy triplát a sarokból, ezzel már 52 ponttal ment a későbbi győztes, ennyivel – 52 ponttal – korábban még soha, egyetlen meccsén sem vezetett a Grizzlies. 

De hol volt még a vége?!

Volt, hogy a negyedik negyedben már 78 pontosra hízott a különbség, amikor John Konchar – megint csak ki az ördög?! – zsákolt egy hatalmasat.

A vége „tisztes" 73 pontos különbség lett, 152–79, amely nemcsak a Memphisnek rekord, hanem az NBA 76 éves történetét tekintve is. Soha, egyetlen csapat sem mért ekkora vereséget az ellenfelére. A győztes 62,5 százalékkal célzott mezőnyből, ez is klubcsúcs.  Taylor Jenkins, a Grizzlies vezetőedzője összesen tizenkét játékost küldött pályára, kilencen két számjegyű pontot dobtak, mindenki 50 százaléknál nagyobb pontossággal célzott, az egy Desmond Bane-t leszámítva.

Ez az eredmény nem feltétlenül jellemzi a csapatunkat. Jók vagyunk, de azért nem ennyire – szerénykedett a meccs után Jenkins, a 12/10-es mérleggel álló Memphis trénere.

Kollégája, Mark Daigneault így értékelt:

Két faktor egybeesése okozta ezt a tragédiát, mármint a mi szempontunkból. Nekik minden sikerült, nekünk semmi sem, ráadásul valamilyen oknál fogva nem álltak készen a játékosaim arra, hogy ma este kosarazzanak – összegzett a vesztes edzője.

Biztos igaza van. 

Santi Aldama, a Kanári-szigetekről érkezett 20 éves újonc 18 ponttal karriercsúcsot dobott. Volt egy sorozata, amikor csapata mind a hat pontját ő szerezte. Íme, így zsákolt a spanyol kölyök:

A hazaiaknál a 28 éves új-zélandi center, Steven Adams a korelnök, van még két 25 éves „veterán", a többiek 20, 22, 23 éves gyerekek, vagyis a Grizzlies a liga legalacsonyabb átlagéletkorú csapata. De ezúttal nem volt igaza a közmondásnak, mármint, hogy fiatalság – bolondság. 

A Memphis kis túlzással minden klubrekordot megdöntött, a probléma csak az, hogy most már a FedExForum szurkolói minden meccset ehhez fognak mérni...

A memphisi pontzuhatag mellett szinte elveszett a Phoenix Suns megszakítás nélküli tizennyolcadik győzelme, ami ugyancsak klubcsúcs (114-103 a Detroit Pistons ellen), péntek éjjel jön a back-to-back második fele, a Chase Centerben a visszavágó a Golden State Warriors ellen. Könnyen lehet, hogy 18-nál ér véget a Suns győzelmi szériája. 

(Borítókép: Joe Murphy / Getty Images)

Rovatok