Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a MOB-nál, a többség leváltaná az elnököt

2021. december 23., csütörtök 09:50

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagjainak és vezetőinek többsége leváltaná Kulcsár Krisztián elnököt.

A MOB a honlapján közölte, hogy Kulcsár Krisztián kezdeményezésére közgyűlést hív össze december 30-ára, amelyen bizalmi szavazást indít az elnök tisztségéről.

Milyen a stílusa? 

Az elégedetlenség fokozódik a MOB-ban, és a Nemzeti Sport írt arról, hogy sokan nehezményezik Kulcsár Krisztián vezetési stílusát és ellentmondásos törekvéseit, miután a közgyűlés létszámának drasztikus csökkentésével több olimpiai bajnokot és legendás sportolót tettek ki a MOB-ból, és az új alapszabály szerint a tagok nagy részét az elnökség jelölte volna ki a jövőben.

Kulcsár Krisztián a szervezet májusi alapszabály-módosításáról azt mondta, hogy jóhiszeműen és alaposan jártak el, egyeztettek a tagsággal és a tagszervezetekkel, ám úgy tűnik, ez sokakban rossz érzést hagyott.

Félúton vagyunk, mert volt egy 123 fős tagság, ma van egy 115 fős, de azok az egyéni tagok, akiket majd a tagságnak kell megválasztani, még nem lehettek MOB-tagokká. Talán nem teljesen indokolt már akkor bírálni az edzőt, amikor még tart a meccs

– mondta a MOB-elnök, aki szerint a 123 fős tagságnak voltak olyan tagjai, akiknek nem volt annyira fontos az olimpiai mozgalom, mint azt az őket delegáló szervezet előzetesen gondolta, hozzátéve, hogy semmiféle sértő vagy bántó szándék nem történt, és senkit sem állt szándékukban kizárni az olimpiai bizottságból.

Az elnök gyorsan döntene

Az elnök a tagságban érzékelhető elégedetlenséget szeretné minél előbb lezárni, már csak azért is, mert hamarosan kezdődik a pekingi téli olimpia.

Az a tagság, amely engem megválasztott, majd egyszer újraválasztott, az majd eldönti, hogy van-e abban bizalom, hogy én folytassam ezt a munkát, vagy nincs

közölte Kulcsár Krisztián, aki úgy készül, hogy a bizalmi szavazás után is ő marad az elnök.

Az alelnökök változáspártiak

A magyarnemzet.hu szerint viszont az elnökség és a tagság többsége írásban jelenti ki, hogy szavazás esetén az elnök ellen tennék le a voksukat. Ezek alapján a 14 tagú elnökség nyolc tagja – köztük a két alelnök, vagyis Deutsch Tamás és Schmidt Gábor – már aláírta az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot, amelyet az 51 tagú közgyűlés harmincnál is több tagja szintén aláírt. Ebben kijelentik, hogy Kulcsár Krisztián elnök visszahívására szavaznak a december 30-i kongresszuson.

Kulcsár Krisztián 2017 óta a MOB elnöke, 2020 júniusában pedig újra megválasztották.

(Borítókép: Kulcsár Krisztián. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok