Index Vakbarát Hírportál

Hetedik helyen végzett Mészáros Eszter és Péni István légpuskás párosa

2021. július 27., kedd 07:24

Mészáros Eszter és Péni István párosa a 7. helyet szerezte meg a légpuskások 10 méteres mix csapatversenyében a tokiói olimpián.

Mészáros Eszter nem jutott döntőbe, és összesítésben a 20. helyen végzett a nők mezőnyében egyéniben, egy nappal később Péni István viszont ott volt a nyolcas fináléban a férfiaknál, ahol az ötödik helyet szerezte meg.

Mindketten várták a mix csapatversenyt, ráadásul igen jó előjelekkel, ugyanis egy hónappal ezelőtt, Eszéken ők nyerték a világkupát.

Most a kvalifikációban a 29 párosból először a legjobb 8-ban kellett végezniük a folytatáshoz.

A 30-as és a 31-es lőállást kapták meg, innen adták le az első 30-30 lövésüket, amire 35 percük volt. Mészáros kezdett gyorsabban, akinek az első 10-es sorozatban becsúszott egy 9,9 és egy 9,8, így 103,2-es átlaggal nyitott, a második szériában viszont már 104,5-öt hozott! Péni, akárcsak az egyéni számban, ezúttal is megfontoltabb tempóban tüzelt, a 105,4-es átlag azonban őt igazolta.

Az idő előrehaladtával egyre pontosabban céloztak a magyar versenyzők, ennek köszönhetően az élő tabellán is fokozatosan lépkedtek előre. Mészáros a harmadik tízes sorozatában 104,1-es átlagot lőtt, hamar letudta az első 30 lövését, Péni viszont ekkor még csak a második szériánál tartott. Azt végül 105,2-del abszolválta, a harmadikat pedig 105,4-del, így ekkor pont a 8. helyen állt a magyar egység 627,9 körös összteljesítménnyel. Ezt aztán megtartották, mert a lassabban haladók közül senki sem tudta őket megelőzni.

Rendesen kicentizték, mögöttük mindkét norvég páros 626,8 pontot ért el, de a lényeg, hogy ott lehettek a második körben, ahol már csak 20-20 lövés várt rájuk.

A második selejtezőkör már egyben helyosztó is volt, az 1–2. pozícióban végzők az olimpiai aranyért, a 3–4.-ben végzők a bronzért lőhetnek később.

Néhány perc után bele is csaptak a folytatásba, ahol mindenki 0-ról indult, tehát semmi hátránya nem származott a magyar csapatnak abból, hogy nyolcadikként kvalifikált. A kezdés viszont nem sikerült a legjobban, Mészárosnak két tíz alatti kör is becsúszott az első négy lövésből, úgyhogy tartott is egy kis szünetet, de így is csupán 101,5-del állt 10 kísérletből, Péni pedig 104,6-dal.

Mészáros aztán hatalmasat javított, a második etapot 105,1-es átlaggal zárta, Péni viszont csak 103,4-et ért el, ez összesítésben 414,6 körre volt elég, amivel a magyar csapat megelőzte a lengyeleket, és a 7. helyen zárt.

A döntőbe a kínaiak és az amerikaiak jutottak be, a bronzmeccset a dél-koreaiak vívják az oroszok második számú párosával.

Látszott, hogy mindig szükség van arra, hogy legalább az egyikünk mindig tudja húzni a csapatot. Ez az első fordulóban megvolt, a második viszont mindkettőnknek közepesen sikerült. Nehéz dolog a 20 lövés, nem nagyon lehet javítani a hibákat. Szerintem örülhetünk a hetedik helynek, Eszternek ez volt az első olimpiája, a következőn még erősebbek leszünk, én is sokat fejlődtem az első után. Az időkényszer nekem egy kicsit nehezebb, én lassabban lövök, két lövés között többet szoktam pihenni, amit itt nem engedhetek meg. Most elkezdek edzeni az 50 méterre, van időm arra, hogy összehozzam azt, ami szükséges lehet, bizakodó vagyok. Szép a hetedik hely, Eszterrel is elégedett vagyok, jó bemutatkozás volt, de még mindkettőnkben van, három év múlva előrébb is tudunk majd végezni

– értékelt Péni István.

„A másodikban nem tudtunk olyan erősen lőni, mint kellett volna, és igen, nekem ez még nagyon új. Hiába gondolom azt, hogy ez is olyan verseny, mint a többi, tudat alatt mégis bennem van, hogy ez az olimpia. Ennyire még nem izgultam, ezért nem is nagyon bírtam kihozni magam a rosszabb hullámokból, nyomást éreztem. De legközelebb jobbak leszünk. A folytatásban szeretnék magamhoz képest jól lőni és túllenni az olimpiás nyomáson. Rengeteget edzettem, remélem, hogy jó lesz" – tette hozzá Mészáros Eszter.

Rovatok