Index Vakbarát Hírportál

Lőrincz Tamás olimpiai aranyért birkózhat!

2021. augusztus 2., hétfő 11:30

Lőrincz Tamás bejutott a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók olimpiai döntőjébe!

Egyrészt szerencsével, másrészt munkával jutott be a legjobb négy közé Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjában a tokiói olimpián. Első ellenfele, a marokkói Zied Ait Ougaram nem mérlegelt, ezért a 2019-es világbajnok meccs nélkül jutott a legjobb 8 közé, ahol a hazai színekben versenyző Jabiku Sohei várt rá. Lőrincz hamar 3:0-s előnyre tett szert, aztán bár megintették, ellenfele nem tudott érvényes akciót végrehajtani (bár nem sokon múlt), így végül 3:1-es győzelemmel masírozott be az elődöntőbe.

Ott a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammadali Garadzsival kellett birkóznia, a tét pedig az olimpiai döntő volt. Az első menetben eleinte egyik versenyző sem tudott akciózni, majd Lőrinczet megintették passzivitás miatt. A szőnyegről viszont ezúttal sem lehetett felemelni, maradt az 1:0. Aztán jött egy szép támadás Lőrincztől, szinte játszi könnyedséggel tolta ki ellenfelét, amivel egyenlített. De kiderült, hogy túl könnyedén, az iráni ugyanis challenge-elt, amiből kiderült, hogy Lőrincz a lábánál fogva tette ki.

A második menetben Garadzsit is szőnyegre küldték passzivitásért, amivel egyrészt Lőrincz egyenlített, majd meg is tudta pörgetni ellenfelét, ezzel már 3:1-re vezetett!

 Sőt, lábra fogásért még két pontot ítélt a bíró a magyar világbajnoknak. 

Ezt is megvideóztatta az iráni, de ezúttal elvesztette azt, ami még egy pontot jelentett Lőrincznek.

De nem volt még vége, a bíró megint leküldte Lőrinczet, ebből pedig az iráni is csinált egy pörgetést, sőt ő is lábat fogott, amivel rögtön 6:5-re módosult az állás. Ráadásul maradt a parter, de hősiesen védekezett Lőrincz, kibekkelte a maradék időt, a végére pedig az iráni teljesen elkészült az erejével, és gyakorlatilag feladta a meccset. Azaz 6:5-re nyert Lőrincz, ami azt jelenti, hogy kedden olimpiai aranyért birkózhat!

A vegyes zónában először Sike András szövetségi kapitány értékelte a napot.

Sokan úgy gondolják, jól járt, hogy nem volt első meccse, pedig az pont ideális lett volna bemelegítésnek, úgyhogy a következő kicsit nehezebb volt, de átesett a holtponton. Ez az iráni srác pedig nagyon sokszínű, akcióképes, lentről is, állásból is veszélyes, dinamikus, robbanékony, nehéz ellene birkózni. 5:1-nél és 6:1-nél azt hittem, sima lesz, de meleg lett a vége. A lényeg, hogy nyert! 6:5-nél fordított emelésből talán a lábához támasztotta, azért kapott sárgát és parancsolták le, gondolkodtam, hogy challenge-eljek, de ha elbuktuk volna, akkor 6:6 és akkor övék a meccs.

Aztán megérkezett az erejével teljesen elkészülő Lőrincz is.

Bemelegedtem, de ez az iráni rettenetesen erős volt. Talán még sosem birkóztam ilyen dinamikus emberrel, és ha jól látom, holnap hasonló lesz a kirgiz srác ellen, neki is komoly dobókészsége van. Bízom benne, hogy azt is sikerül abszolválnom.

Bizony, ekkorra már kiderült, a világbajnok hogy a kirgiz Akzol Mahmudovval csap majd össze a fináléban. Néhány perccel később pedig az is eldőlt, hogy a 97 kilogrammosok mezőnyében versenyző Szőke Alex még bízhat a vigaszágban, ugyanis legyőzője, az orosz Musza Jevlojev bejutott a fináléba.

(Borítókép:  Jack Guez / AFP)

Rovatok