Index Vakbarát Hírportál

Az exbarcás volt a nyerőember, Brazília megvédte címét

2021. augusztus 7., szombat 16:04

A tokiói olimpia férfi futballtornájának döntőjében Brazília hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Spanyolországot, így megvédte címét.

A brazil válogatott megszenvedett a negyeddöntőben Egyiptom ellen, 1–0-s győzelemmel lépett a négy közé. Mexikó még jobban megizzasztotta a dél-amerikai együttest, 120 perc játék után sem született gól, így tizenegyesekre került sor, amelyben a brazilok bizonyultak jobbnak. A spanyolokra ráijesztett Elefántcsontpart a negyeddöntőben, de 5–2-re nyertek végül a spanyolok hátrányról fordítva. Az elődöntőben a házigazda Japánt 1–0-ra gyűrték le. 

A döntő helyszíne is ikonikus volt, a jokohamai Nissan Stadion, amely otthont adott többek között a 2002-es világbajnokság döntőjének. A brazilok számára szép emlék, hiszen Ronaldo duplájával legyőzték Németországot. A 72 ezres befogadóképességgel rendelkező stadion látványa üresen is impozáns, ugyanakkor a nézők hiánya elkeserítő – igaz, a koronavírus-járvány alatt hozzászokhattunk.

1. félidő

A spanyolok letámadták a brazilokat már az első percekben, a dél-amerikaiak hosszú indításokkal próbáltak enyhíteni a nyomáson. Az ívelések rendre pontatlanok voltak, Unai Simónnak nem sok dolga akadt. Az első igazán nagy lehetőség a spanyolok előtt adódott: egy jobb oldali beadást Mikel Oyarzabal fejelt középre, Diego Carlos azonban menteni tudott az érkező Dani Olmo elől, és a gólvonalról kivágta a labdárt.

Jött is a válasz a túloldalon néhány perccel később: beragadt egy spanyol védő, így Richarlison a tizenhatoson belül kapott labdát, sarokkal lekészítette az érkező Aranának, akinek levágódó lövését Simón paskolta ki a jobb alsónál. A 37. percben megszerezhette volna a vezetést Brazília, egy beadásnál Matheus Cunhát zárták szendvicsbe a tizenhatoson belül, a játékvezető a VAR segítségével büntetőt ítélt. Richarlison állt a labda mögé, de a jobb felső sarok fölé bombázott, így maradt a 0–0.

Ami nem ment tizenegyesből, ment akcióból, méghozzá az első félidőben hosszabbításában. Claudinho bal oldali beadását az alapvonalról kanalazta vissza Dani Alves, Pau Torres elszámolta magát és alászaladt a labdának, Matheus Cunha pedig köszönte szépen, megszelidítette, és 11 méterről kilőtte a bal alsót. (1–0)

2. félidő

A szünetben kettőt is cseréltek a hátrányukat ledolgozni igyekvő spanyolok, ehhez képest mégis a brazilok előtt adódott a második félidő első nagy lehetősége. Richarlison lépett ki ziccerben a tizenhatoson belül, egy csel után hét méterről lőtt, az Unai Simónon felpattanó labda a kapufáról kifelé vágódott.

 A 64. percben aztán egyenlített Spanyolország: a csereként beálló Carlos Soler adott középre a jobb oldalról, a hosszún érkező Oyarzabal bevetődve, az ötös sarkáról lőtt a hálóba. (1–1)

A spanyolok közelebb álltak a győzelem megszerzéséhez a hajrában: előbb Óscar Gil lecsúszott beadása pattant le a lécről, majd a 88. percben Bryan Gil bődületes lövése csattant a lécen. A rendes játékidőben egyik csapatnak sem sikerült újabb gólt szereznie, így következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A hosszabbításban nagyjából hasonló volt a játék képe, mint a rendes játékidőben: a spanyolok próbálták tartani a labdát és letámadni a brazilokat, akik kontrákra rendezkedtek be. A 108. percben Brazília szerezte meg a vezetést: Antony parádés indítással ugratta ki a bal oldalon Malcomot, aki betört a tizenhatoson belülre, majd hét méterről a hosszút vette célba, a Simón lábán felpattanó labda a bal felsőben kötött ki. (2–1)

A spanyoloknak erre a gólra már nem volt válaszuk, így Brazília megvédte olimpiai bajnoki címét. 

TOKIÓ 2020
LABDARÚGÁS, FÉRFIAK, DÖNTŐ
Brazília–Spanyolország 1–1 (1–0) – hosszabbítás után 2–1
International Stadium Yokohama. Játékvezető: Beath (ausztrál)
BRAZÍLIA: Santos – Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana – Douglas Luiz, B. Guimaraes – Antony (Menino, 112.), Cunha (Malcom, a hosszabbításban), Claudinho (Reinier, a hosszabbítás szünetében) – Richarlison (Paulinho, 113.)
Szövetségi kapitány: Andre Jardine
SPANYOLORSZÁG: Simón – Ó. Gil (Vallejo, a hosszabbításban), E. García, P. Torres, Cucurella (Miranda, a hosszabbításban) – Merino (Soler, a szünetben), Zubimendi (Moncayola, 112.), Pedri – Asensio (B. Gil, a szünetben), Oyarzabal (Mir, 104.), Olmo
Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
Gól: Cunha (45+2.), Malcom (108.), ill. Oyarzabal (64.)

(Borítókép: Malcom ünnepli a győzelmet érő gólját a Spanyolország elleni döntőben. Fotó: Francois Nel / Getty Images Hungary)

Rovatok