Index Vakbarát Hírportál

Videó: élje át újra a magyar olimpiai sikereket!

2021. augusztus 8., vasárnap 15:24

A magyar sportolók összesen 20 érmet nyertek a tokiói olimpián, ebből hat arany volt. A zárónapra összegyűjtöttük a felvételeket a megszerzésükről.

Az első magyar aranyéremig nem kellett sokáig várnia a szurkolóknak. Az olimpia második napján, július 24-én Szilágyi Áron a döntőben simán nyert 15:7-re az olasz Luigi Samele ellen. Ezzel a magyar kardozó történelmet írt, másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét.

A második aranyérem Milák Kristóf nevéhez fűződik, aki a 200 méter pillangó favoritjaként utazott Tokióba. Július 28-án korán kellett kelnie annak, aki a magyar úszó első olimpiai bajnoki címét élőben szerette volna nézni, de minden kétséget kizáróan megérte hajnalban szurkolni. A 200-as diadal mellett 100 méter pillangón európai rekordot úszva ezüstérmes lett a fiatal úszónk.

 Augusztus 3-án aztán megkezdődtek az első kajak-kenu döntők is. Kopasz Bálint a királyszámban (K1 1000 méter) első, Varga Ádám pedig második helyezett lett. A szegedi kajakos lapunknak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 15 évben mindent feláldozott ezért a győzelemért, ezután szeretne egy kis teret engedni a magánéletének. A ma 13:00-kor kezdődött záróünnepségen ő vitte a magyar zászlót. 

Szintén augusztus 3-án Lőrincz Tamás olimpiai bajnoki címmel koronázta meg irigylésre méltó pályafutását a kötöttfogású birkózók 77 kg-os versenyében. A döntőben 2:1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, nem sokkal korábban testvére is kiharcolta a finálét a 87 kilósok között. Lőrincz Viktor a másnapi döntőben ezüstérmet nyert. 

Augusztus 5-én szintén magyar érdekeltségű kajak döntőket rendeztek. Tótka Sándor a K1 200 méteres sprintszámban aratott győzelmet, a borzasztóan szoros befutón 45 ezreddel előzte olasz versenytársát.

Az UTE versenyzője először fel sem fogta, hogy olimpiai bajnok lett, állítása szerint mindig pesszimistán áll az eredményekhez. A női K1 500 méter döntőjében Csipes Tamara indult, ezüstérmes lett. 

A kajak-kenu versenyek zárónapján, augusztus 7-én a Kozák DanutaCsipes TamaraKárász AnnaBodonyi Dóra összeállítású kajak négyes 500-on diadalmaskodott. Ezt a számot London és Rio de Janeiro után sorozatban harmadszor nyerte meg Magyarország. Az olimpiai rekordot is a magyar négyes tartja, a londoni 1:30.827-es időt azóta sem döntötte meg senki olimpián. 

Az összes magyar érmet pedig az alábbi videóban tekintheti meg újra!

(Borítókép: Milák Kristóf. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok