Index Vakbarát Hírportál

Évtizedes kontinensuralmak dőltek meg az olimpián

2021. augusztus 9., hétfő 22:13

Meglepetésekből nem volt hiány a tokiói olimpián. Világrekordok dőltek meg, előzetesen esélytelennek tartott sportolók szereztek érmeket, sőt, voltak olyan sportágak, amelyet akár évtizedek óta ugyanaz a kontinens sportolói domináltak, azonban Tokióban megdőlt az uralmuk. Íme, mely sportágakban történt őrségváltás a földrészek között.

Az atlétikai sprintszámok tipikusan egy olyan szakág, melynek egyeduralkodói voltak az afrikai országokból érkező sportolók és a közép-amerikaiak. Különösen Jamaica futói vitték a prímet az olimpiákon Usain Bolttal az élen. A legutóbbi három olimpián kérdés nélkül húzta be az aranyérmet 100 méteres síkfutásban Bolt, nem csak hogy más kontinensről érkező futó, de honfitársai vagy amerikai sprinterek sem tudták megközelíteni a világ egyik leggyorsabb emberét. Azonban Bolt a legutóbbi ötkarikás játékok óta visszavonult, így az olimpia egyik legizgalmasabb kérdése volt, hogy ki veszi át a 34 éves sprinter trónját.

Arra senki nem számított, hogy európai országból érkező futó viszi haza az aranyérmet 100 méteres síkfutásban, de az olasz Lamont Marcell Jacobs hatalmas meglepetésre utasította maga mögé a mezőnyt és 9.80-as idejével nyerte meg a sprintszámot.

Az 1992-es barcelonai olimpia óta nem nyert európai futó férfi 100 méteren, akkor a brit Linford Christie végzett az élen.

Nemcsak a 100 méteres sprintszámban szereztek meglepetést az olasz futók, a 4x100-as sprintváltóban is az itáliai négyes győzedelmeskedett, nem kisebb szenzációval. A Lorenzo Patta, Marcell Jacobs, Eseosa Desalu, Filippo Tortu összetételű csapat 2004 óta először szerzett Európának aranyérmet a sprintszámban, amelyet ezelőtt ugyanúgy Jamaica leggyorsabb futói uraltak. 

Tollaslabdában is évtizedek óta tartó kontinensuralom tört meg, a sportágat olimpiákon rendszerint ázsiai sportolók nyerték, férfi egyesben 1996-ban született legutóbb európai aranyérem, egészen eddig. A dán Viktor Axelsen a fináléban a kínai Long Csennel találkozott és győzedelmeskedett 2:0 arányban,

25 év után újra európai aranyérmet szerezve a sportágban.

Az íjászatban egyeduralkodók a dél-koreaiak, árulkodik erről az is, hogy érmeket tekintve az olimpiák történetében már 23 aranyéremmel rendelkezik az ázsiai nemzet. Tokióban azonban letaszították a trónról a dél-koreai íjászokat, olyannyira, hogy még a férfi egyéni verseny döntőjébe sem jutott ázsiai íjász. A finálét a török Mete Gazoz és az olasz Mauro Nespoli vívta, mely után Gazoz győzelmével Törökország történetének első érmét szerezte a sportágban. 

Európai aranyérem 2008 után született férfi egyéni számban, akkor az ukrán Viktor Ruban vitte haza az aranyérmet. 

Visszakanyarodva az atlétikához, férfi hármasugrásban is európai bajnokot avattak, amelyre ugyanúgy régen láttunk példát, de valahol azért számíthattunk rá. A legutóbbi két olimpián az amerikai Christian Taylor vitte haza az aranyérmet, azonban achilles-ín sérülése miatt most nem tudott indulni Tokióban. Minden bizonnyal ha sérülése nem hátráltatja a hármasugrót, újra megvédte volna a címét, de így új bajnok kerestetett a sportágban. A portugál Pedro Pichardo a verseny egyik esélyeseként indult és 17.98 méteres ugrásával nemzeti rekordot felállítva nyerte el az aranyérmet. Az amerikai egyeduralom kilenc év után tört meg hármasugrásban, immáron portugál olimpiai bajnoka van a sportágnak. 

Maratoni futásban nem dőlt meg a kenyai futók egyeduralma, azonban a dobogón olyan eredmények születtek, amelyekre már évtizedek óta nem láttunk példát.

A férfiaknál 1992 óta mindössze kétszer állhatott fel európai futó a dobogóra, Tokióban ez a szám megduplázódott.

A második helyen a holland Abdi Nageeye végzett, míg a bronzérem a belga Bashir Abdié lett. Az aranyérmet természetesen a kenyai futólegenda Eliud Kipchoge nyerte, 2:08:38-as idejével kettő percet javított a riói győztes idején. A nők maratoni futásánál is meglepetés dobogó született, 

először állhatott a történelemben amerikai futónő a dobogóra.

Molly Seidel 2:27:46 alatt teljesítette a több mint 42 kilométeres távot, mindössze 26 másodperccel lemaradva az aranyérmes kenyai futótól. A 26 éves maratoni futóval kapcsolatos érdekesség – azon kívül, hogy történelmet írt –, hogy első maratonját a 2020-as amerikai maratoni olimpiai próbákon teljesítette, tokiói bronzérmét életének harmadik maratonján szerezte. 

(Borítókép: Phil Noble / Reuters)

Rovatok