Index Vakbarát Hírportál

Páholytulajdonos és halhatatlan lett a tokiói olimpia magyar hőse

2021. augusztus 12., csütörtök 07:22

Kedves hagyomány a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, hogy a magyar birkózósport olimpiai bajnokainak széket, jobban mondva páholyt adományoznak, kinek a valóságban, kinek virtuálisan, hiszen a hősök közül sokan már régen elhunytak. Szerdán a tokiói olimpia egyik legnagyobb hatású magyar bajnoka, Lőrincz Tamás, a 77 kg-os súlycsoport aranyérmese kötöttfogásban, belépett a páholytulajdonosok szűk körű klubjába. Őt és a többi, tokiói magyar birkózóhőst köszöntötték Csepelen.

Itt volt mindenki, aki csak számít a magyar birkózósportban, sőt, még az is, aki nem... Meglett férfiemberek lapogatták egymás hátát, egymással évek, sőt, évtizedek óta nem találkozó sportemberek ölelkeztek össze. Az alkalom nem akármilyen volt: a tokiói olimpián érmet, pontokat szerző birkózókat köszöntötték. 

Megjelent a régi idők hősei közül Mr. Tus, azaz Hegedűs Csaba, a századik magyar olimpiai bajnoki cím gazdája, a 81 éves Varga János, a Nemzet Sportolója, Mexikóváros bajnoka, a fiatalabb olimpiai aranyérmesek közül Farkas Péter, Repka Attila és megannyi világ- és Európa-bajnok. Ott volt és remek beszédet mondott Schmitt Pál, egykori köztársasági elnök, a NOB egyik magyar tagja, természetesen Németh Szilárd, a szövetség első embere, Orbán Győző, a Bp. Honvéd birkózó szakosztályának elnöke, Gergely István, a Honvéd klubelnöke, nem mellesleg kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. És már javában tartott az ünnepség, amikor besomfordált botra támaszkodva, hajlott gerinccel Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 82 éves bukott elnöke is...

Egymást követték a beszédek, Schmitt Pál után Hegedűs Csaba, majd Németh Szilárd is méltatta a csodálatos Lőrincz fivérek sikereit, a 77 kilós Tamás arany- és a nála tíz kilóval nehezebb Viktor ezüstérmét. Visszajátszották a kivetítőn a 97 kilós ifjú Herkules, a 21 éves Szőke Alex hatalmas ívű dobását, amellyel a maga javára fordította a negyeddöntőt georgiai ellenfelével szemben. 

Az est feledhetetlen mozzanata volt, amikor hosszú perceken át felállva tapsolta a közönség, a magyar birkózó társadalom a Lőrincz fivéreket. Egyszerűen nem akart szűnni az ováció, a szinte könnyekig meghatódott Tamás és Viktor megilletődötten toporgott, mint két óvodás...

Gergely Istvánnak, Lőrinczék klubelnökének megjegyeztem, jó napjai vannak most a Honvédnak...

Valóban, a legnépszerűbb magyar olimpiai bajnokok közé tartozik Lőrincz Tamás mellett a szintén klubunkban sportoló Milák Kristóf, továbbá Csipes Tamara, az ezüstérmes Siklósi Gergely, a hatodik helyezett Marosi Ádám, és a vízilabda-válogatottnak is van honvédos játékosa. Boldog és büszke vagyok, hogy ilyen remek sportembereknek biztosíthatunk otthont – mondta Gergely.

A klubelnököt a tokiói hősök követték.

Szeretném mindenkinek megköszönni, hogy most is ilyen sokan eljöttetek – ezt már Lőrincz Tamás mondta „székfoglaló" beszédében. – Fantasztikus érzés, még mindig ízlelgetjük, hogy mindez megtörtént velünk. Oly sokat álmodtunk Viktorral erről az olimpiáról. Ez volt a motor, ez az álom hajtott bennünket, főleg az utóbbi öt évben. Nem tudok szabadulni ettől az álomtól. Az olimpia óta minden egyes felkérésnek igyekszünk eleget tenni, mert kötelességünknek érezzük a sportágunk népszerűsítését, azt akarjuk elérni, hogy minél több srác kezdjen el birkózni. 

Viktor – aki abban a tekintetben lefőzte bátyját, hogy az ő rekordja egy 28 kilós ponty, Tamás viszont még csak 26 kilós zsákmánynál tart – arról beszélt, hogy most már tud örülni az ezüstéremnek, pedig nem volt könnyű eleinte.

Igen, most már tudok örülni az ezüstnek – mondta. – A döntő után még szomorú, dühös voltam. Úgy mentem fel a szőnyegre, hogy én is olimpiai bajnok akarok lenni, főleg, hogy láttam a bátyám bravúrját, és tudatosult bennem, hogy meg lehet ezt csinálni. Sajnos, nekem nem sikerült, de belátom, az ellenfelem nagyon jó volt ezen a napon. Ez nekem nem egy elveszített arany, hanem egy megnyert ezüst. 

A két fivér beszéde után az ünnepeltek a szövetségi elnök kíséretében felmentek a díszpáholyba, ahol Lőrincz Tamás átvette „birtoklevelét", és elfoglalta méltó helyét az olimpiai bajnokok páholyában. 

(Borítókép: Lőrincz Tamás. Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok