Index Vakbarát Hírportál

Golf

2021. július 21., szerda 10:59 | két éve frissítve

Igaz, egy 1297-ből származó feljegyzés megemlít egy golfhoz hasonló játékot, amelyet Hollandiában játszottak, de a legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint Skóciában golfoztak először a 15. században, így skót találmánynak tartják.

A sportág 1900-ban és 1904-ben is szerepelt az olimpián, majd hosszú szünet után a 2016-os riói játékokra tért vissza, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2009-ben meghozta a döntését.

Tokióban két versenyszámot rendeznek, női és férfi egyénit, 60-60 indulóval. Mindkét verseny 72 lyukas, és minden sportolónak négyszer kell végigmennie a 18 lyukas pályán, a végén pedig az nyer, aki összesítve a legkevesebb ütésből teljesíti a célt.

Az eredményszámításnál az előírtnál kevesebb ütésből teljesített lyukaknál mínusz, a több ütésből befejezettek esetében plusz pontokat írnak jóvá, így alakul ki a végső sorrend.

A kvalifikációhoz a világraglistát veszik alapul, amelynek az első 15 helyezettje automatikusan részt vehet az olimpián, figyelembe véve azt a szabályt, hogy egy országból csak négy indulót engedélyeznek. Az első 15 után szintén a világranglistát veszik figyelembe, magyar golfozó viszont nem lesz ott Tokióban.

Golf Tokióban

Időpont: július 29.–augusztus 7.

Helyszín: Kaszumigaszeki Country Club (Tokió)

Résztvevők száma: 42 ország, 120 sportoló

Versenyszámok: 2

(Borítókép: Andy Lyons / Getty Images Hungary)

Rovatok