Index Vakbarát Hírportál

Ha nem merünk változtatni, a bántalmazás a sport része marad

2022. február 2., szerda 19:16

Az Index Sportcast különkiadásában ezúttal nem egy sportoló volt a vendégünk, és nem is egy bizonyos sportesemény állt a középpontban. Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes sportpszichológusokkal egy rendkívül érzékeny, ám egyre többször előkerülő problémát, a sporton belüli bántalmazás témáját jártuk körül.

A tavalyi év végén több botrány is megrázta a magyar (úszó)sportot, amelyek megmutatták, hogy a bántalmazás mindegyik formája megtalálható a profi sportközegben. A problémák gyökere nagyon mélyre nyúlik vissza, és bár szinte biztosan nem fog minden csontváz előkerülni a múltból, a megtisztulásra így is van remény.

A Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesületet többek között azzal a céllal alapította meg két sportpszichológus, Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes, hogy lehetséges kiutakat mutassanak az áldozatoknak, valamint az élére álljanak egy olyan folyamatnak, amely teljes szemléletváltást eredményezhet. Nem csak az élsport világában.

A két szakember öt évvel ezelőtt kezdett együtt dolgozni az edzőképzés hazai szakirodalmának bővítése céljából, aztán a közös munka során egyre csak sűrűsödtek az újabb és újabb témák, problémák.

A műsorban a pszichológusok

Névjegy – Goschi Gabriella

Név: Goschi Gabriella
Született: Budapest, 1977. március 6.
Sportolói múlt: ifjúsági Eb-bronzérmes, háromszoros felnőtt magyar bajnok és kupagyőztes kosárlabdázó
Tanulmányok:
– testnevelő tanár és kosárlabdaedző, Pécsi Tudományegyetem
– pszichológia, Pécsi Tudományegyetem
– sport-szakpszichológus, Semmelweis Egyetem

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja, a Ferencváros férfi vízilabdacsapatának sportpszichológusa, a Sport-pszichoterápiás Egyesület alapítója és elnöke

Névjegy – Pálvölgyi Ágnes

Név: Pálvölgyi Ágnes
Született: Pécs, 1981. március 1.
Sportolói múlt: többszörös magyar bajnok teniszező
Tanulmányok:

– pszichológia, Pécsi Tudományegyetem

– sport-szakpszichológus, Semmelweis Egyetem

15 éve dolgozik sportolókkal, a Magyar Pszichológiai Társaság és az Integratív Pszichoterápiás Egyesület tagja, a Sport-pszichoterápiás Egyesület alapítója és alelnöke

Az Index Sportcast elérhető az iTuneson és a Spotifyon is. A korábbi adásokat ide kattintva hallgathatják vissza.

Ha baj van

Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

Szintén a bántalmazottak segélyvonala az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ( OKIT) országosan, a nap 24 órájában bármikor ingyen hívható telefonszáma: +36 (80) 20-55-20.

Ha kiabálást, veszekedést hallunk, vagy valakit például monoklival látunk a környezetünkben, nem lehetünk közönyösek! Főleg, ha kiskorú is érintett, akár anonim módon is értesíthetjük a 112-t, a rendőrséget vagy a Telefontanút.

Emellett a megyei kormányhivatalokon belül ugyanúgy működnek a területi áldozatsegítő szolgálatok, itt szintén áldozatsegítő munkatársak állnak az áldozatok rendelkezésére.

(Borítókép: Pálvölgyi Ágnes és Goschi Gabriella. Fotó: Bodnár Patrícia / Papajcsik Péter)

Rovatok