Index Vakbarát Hírportál

Dietetikus: Az olimpiai bajnoki címek laborokban dőlnek el

2022. február 5., szombat 20:47 | aznap frissítve

A magyar gyorskorcsolyázók olimpiai felkészítésében nagy szerepet játszott a labordiagnosztika.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint vannak olyan versenyszámok, amelyeknél az arany- és a bronzérmes versenyző teljesítménye között legfeljebb 0,3 százaléknyi különbség van, de például a rövidpályás gyorskorcsolyában ez akár tíz ezrelék is lehet, a SYNLAB Akadémia képzése éppen ezért célozza meg az adatalapú döntéshozatalt.

Az élsportolók jó ideje 100 százalék közeli teljesítményt nyújtanak, az egészen apró extrákért éppen ezért óriási a harc

– mondja Kovács Virág, a SYNLAB Hungary sportdiagnosztikai üzletágának szenior dietetikusa.

Mivel nüanszokon múlik a siker, az  edzések előtti-utáni nyújtás, a masszázs, a sportpszichológia, a táplálkozástudomány, a sport- és labordiagnosztika szerepe is meghatározó, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ezért is dolgozik együtt a labordiagnosztikai szolgáltatóval, amely több mint 6000 paramétert képes vizsgálni vérből, vizeletből és más mintákból.

A vállalat a tokiói olimpiára 14 szövetség 70 versenyzőjének a felkészülését segítette, míg a pekingi játékok előtt a szombaton bronzérmet szerző gyorskorcsolyázókkal dolgozott együtt.

Kovács Virág szerint a fejlődést elősegítő és akadályozó tényezők nem láthatók szabad szemmel, de mérhetők, és a képességek mögött élettani folyamatok vannak, azok mögött pedig biokémia. Így például a rajtnál oly fontos robbanékonyság nemcsak mechanikai kérdés, hanem sok múlik azon is, hogyan húzódnak össze a rostok,  hogyan távoznak a metabolitok, milyen gyorsan pörög föl az energiatermelés, az oxigénfogyasztás megfelelő-e.

A labordiagnosztikai szolgáltató a rengeteg adatok átalakítja hasznos információkká, amelyek tudatában az edző változtathat a sportoló terhelésén.

(vg.hu)

Rovatok